Aanhoudende tekorten in… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Aanhoudende tekorten in bedrijfsruimtemarkt

De florerende Nederlandse economie heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een grote vraag naar bedrijfsruimten. De opname van bedrijfsruimten lag dit jaar 14% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar blijkt uit een rapport van NVM Business.

Ondanks de oplevering van veel nieuwe bedrijfsruimten, neemt het tekort aan beschikbare ruimten alleen maar verder toe. Nieuwbouw van bedrijfsruimte wordt grotendeels direct in gebruik genomen. Daarbij zorgt het tekort aan bouwgrond voor een toenemende schaarste aan geschikte bedrijfsruimte. Een bijkomend probleem is dat het capaciteitstekort op het stroomnetwerk de energietransitie remt. Het is afwachten of de oorlog in de Oekraïne, de inflatie en stijgende rente deze groei gaan afvlakken.

Voorzitter van NVM Business, Sander Heidinga, zegt hierover: “Ondanks dat we niet kunnen uitsluiten dat de groei afvlakt door macro-economische ontwikkelingen, baart het tekort aan geschikte bedrijfsruimten ons zorgen. Als politiek en samenleving welvaart blijven nastreven en tevens een snellere energietransitie realiseren, dan zijn snellere keuzes vereist. Het heeft onder meer gevolgen voor de stroomvoorziening die een belangrijke basis is voor de energietransitie en economische groei.”

Aanbod bedrijfsruimte
Het aanbod bedrijfsruimten daalde in één jaar tijd met 30% tot 7,6 miljoen m² aan het eind van Q1 2022. Er komt weinig nieuw beschikbaar aanbod op de markt, omdat veel gebruikers geen nieuwe huisvesting kunnen vinden. De bedrijfsruimten die wel op markt komen, hebben binnen korte tijd een nieuwe gebruiker. Maar liefst 46% van de nieuw aangeboden bedrijfsruimten vond in het 4e kwartaal van 2021 binnen 3 maanden een koper of huurder. Deze periode was eerder aanmerkelijk langer.

Blijvend tekort
Ondanks de oorlog in Oekraïne, inflatie en verstoringen in de wereldhandel zullen grote tekorten op de bedrijfsruimtemarkt naar verwachting voorlopig aanhouden. Voor een groot deel zit de groei in grootschalige transacties boven de 25.000 m2, zoals distributiecentra en logistieke centra.

Reden hiervoor zijn groeiende online verkopen en haperende distributieketens. Bedrijven willen minder afhankelijk zijn van kwetsbaarheden in de distributieketen en willen daardoor dichtbij gelegen opslag en productie.

Beperkt aanbod bouwgrond
Daarbij komt nieuwbouw voorlopig beperkt op gang. Er wordt door gemeenten te weinig grond uitgegeven. De focus ligt vaker op woningbouw. Daarnaast zorgen stijgende materiaalkosten en personeelstekorten voor een vertraging in de oplevering van bedrijfsruimten.

Het tekort zorgt ook voor druk op de huur- en koopprijzen. Het afgelopen jaar steeg de gemiddelde huurprijsniveau met 5%. Door de krapte stagneert ook de doorstroming. Het aanbod liep met 30% terug in een jaar tijd. Veel MKB-bedrijven willen vanwege medewerkers bij voorkeur in de eigen regio blijven, dit remt de potentiële economische groei.

Tekort netcapaciteit
Bedrijven lopen ook tegen grenzen aan op het gebied van verduurzaming naast het krappe aanbod. Stijgende gasprijzen zorgen bij bedrijven voor een versnelde overstap naar zonnepanelen of een warmtepompsysteem. Door een capaciteitstekort krijgen nieuwe bedrijfspanden in veel gevallen vaak geen aansluiting op het stroomnetwerk, terwijl zij juist van het gas moeten. En door gebrek aan capaciteit is het niet mogelijk om opgewekte stroom van zonnepanelen terug te leveren aan het net.

De verwachting is dat deze problematiek voorlopig nog aanhoudt en dat remt zowel nieuwbouw van bedrijfsruimten als de verduurzamingsslag van bedrijven.

Informatie & advies
Wil je meer informatie over de bedrijfsruimtemarkt in Oost-Nederland? Wij helpen je graag! Neem voor een vrijblijvend advies contact met ons op via:

T. vestiging Enschede: 053-433 55 77
T. vestiging Almelo: 0546-74 00 00
E: info@boersenlem.nl

Aanbod Boers & Lem
Benieuwd naar de bedrijfsruimte wij in ons aanbod hebben, kijk dan eens hier

Bron: NVM Business. Zie hier het complete rapport van NVM Business.

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.