Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Belastingheffing op bovenmatige leningen voor DGA

Leningen boven de € 700.000,- van eigen vennootschappen worden vanaf eind 2023 belast tegen een tarief van 26,9%. Ook leningen vanaf € 700.000,- vanuit een vennootschap aan een eigen partner, (klein)kinderen en (groot)ouders worden vanaf die datum tegen hetzelfde tarief belast.

Als de lening vanuit de vennootschap is verstrekt ten behoeve van de eigen woning van de Directeur-Grootaandeelhouder (DGA), diens (klein)kinderen of (groot)ouders, dan valt deze lening buiten de hiervoor genoemde regeling. De belastingheffing vindt plaats bij de DGA van de vennootschap die de lening verstrekt heeft. De maatregel geldt voor iedereen die een aanmerkelijk belang heeft van meer dan 5% aandeel in een vennootschap, dus ook voor de DGA.

Wetsvoorstel excessief lenen bij de eigen vennootschap
Bovenstaande is het gevolg van het “Wetsvoorstel excessief lenen bij de eigen vennootschap”. Tot eind 2023 zijn er nog verschillende mogelijkheden om aan deze belastingheffing te ontkomen.

In het geval van voldoende eigen vermogen in privé, is het verstandig het bovenmatige gedeelte van de lening af te lossen of daarmee te starten. Een andere mogelijkheid om de lening af te lossen is om dividend aan de DGA zelf uit te keren. Echter, deze dividenduitkering is ook belast tegen 26,9%.
Een derde mogelijkheid is vastgoed verkopen dat privé in eigendom is. De overwaarde van dit vastgoed kan dan worden gebruikt om leningen van de eigen vennootschap af te lossen. Een minpunt hierbij is de heffing van overdrachtsbelasting. Ondanks herhaaldelijk verzoek voor een tijdelijke vrijstelling, is dit niet opgenomen in het wetsvoorstel.

Herfinanciering
Vanzelfsprekend is er de mogelijkheid voor herfinanciering bij een bank of financieringsinstelling. Let daarbij op dat de overheid in 2022 de box 3 heffing wil aanpassen. Een herfinanciering is fiscaal niet helemaal neutraal.

Als één van de bovengenoemde mogelijkheden van toepassing is, dan is het verstandig om hierop te anticiperen in 2022 en 2023. Neem daarover contact op met een accountant en/of fiscalist.

Taxatie en/of advies
Valt de keuze op herfinanciering, dan helpen onze deskundige taxateurs je graag met een marktconforme maatwerk-taxatie.

Overweeg je om bedrijfsmatig vastgoed te verkopen, dan ondersteunen onze gedreven bedrijfsmakelaars u graag voor een optimale en snelle verkoop.

Contact

Neem voor meer informatie of vrijblijvend advies contact met ons op via:

Advies & bemiddeling: 053-433 55 77 of info@boersenlem.nl 
Taxatie: 088-263 77 30 of taxatie@boersenlem.nl

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.