Besparen met de Groninger akte | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Besparen met de Groninger akte

Per 1 januari 2021 verhoogt het Kabinet de overdrachtsbelasting voor beleggers met 8%. Overweeg je een object aan te kopen, maar lukt dit niet meer voor die datum? Dan biedt de Groninger akte een oplossing.

Wat is een Groninger akte?
In deze akte gaat de eigendom al over terwijl je pas later betaalt. In de wet staat dat bij vastgoed levering en betaling op hetzelfde moment zijn. Maar met de Groninger akte kan je daarvan afwijken. In deze akte gaat de eigendom over onder de ontbindende voorwaarde van niet-betaling op een latere datum. Er wordt een datum in opgenomen waarop je als koper aan de koopprijs moet voldoen. Betaalt de koper niet op tijd, dan gaat de eigendom weer terug naar de verkoper.

Besparen met de Groninger akte
Wil je nog besparen op de overdrachtsbelasting van 8%, dan biedt de Groninger akte hiervoor een mooie oplossing. Een bedrijfspand kan voor 1 januari 2021 al op naam van de koper worden gezet, maar de koper betaalt pas later. 

Zijn er ook nadelen?
Als de verkoper en koper elkaar kennen is er vaak weinig risico. Maar meestal kennen de verkoper en koper elkaar nog niet. In dat geval is het goed om een paar punten goed te overdenken. Wie betaalt de notaris als de koop niet doorgaat? Hoe zit het met verzekeringen? En wie neemt het risico van de schade tussen levering en betaling? 

Zit er een hypotheek op het bedrijfspand, dan is ook de bank nodig voor de Groninger akte. Niet altijd weegt het voordeel voor de overdrachtsbelasting op tegen de extra kosten en de risico’s van een Groninger akte. Het is daarom verstandig goed op te letten en/of vast te leggen voor wie de nadelen zijn.

Informatie en advies
Wil je graag meer informatie? Wij helpen je graag! Neem voor meer informatie contact op met onze vastgoedspecialisten via 053-433 55 77 of info@boersenlem.nl

Bron: Infotaris

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.