Cijfers Q4 2022: commercieel… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Cijfers Q4 2022: commercieel vastgoedmarkt remt wat af

De ontwikkeling die zich in Q3 2022 presenteerde, heeft zich doorgezet. De gebruikersvraag naar en investeringsbereidheid voor commercieel vastgoed remde door de hard gestegen rente. Dit vertaalde zich in stijgende rendementseisen van beleggers. Daarnaast is de impact van de fors gestegen energierekening groot.

De rente en energiekosten beïnvloedden alle segmenten binnen commercieel vastgoed: bedrijfsruimte, kantoren en winkels. Daarbij hield de bedrijfsruimtemarkt door een krap aanbod het beste stand. Het schaarse aanbod drukte de opname van bedrijfsruimte en zorgde voor hogere huur- en koopprijzen. Kwaliteit en locatie van het bedrijfsobject zijn daarbij bepalend. Dit blijkt uit de nieuwste commercieel vastgoed kwartaalcijfers van NVM Business.

Het onderzoek laat een groeiend belang van duurzaamheid en de vraag naar modern vastgoed zien. Kopers, huurders en beleggers worden kritischer. De beleggingsmarkt bleef in Q4 2022 enigszins op niveau, omdat diverse MKB-beleggers in het kleinere segment transacties wisten te realiseren. Grotere deals van partijen gedreven door internationaal kapitaal droogden op, wat ook te wijten is aan de verhoogde overdrachtsbelasting.

De commercieel vastgoedmarkt Q4 2022 in het kort:

Bedrijfsruimtemarkt

 • Nog steeds een groot tekort aan bouwgrond en direct beschikbare bedrijfsruimten;
 • Opname daardoor 30% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Veel kleinschalige transacties tot 1.000 m²;
 • Middelgrote metrages tussen 1.000 en 2.500 m² zijn gevraagd, maar de vraag naar bedrijfsruimten groter dan 2.500 m² is minder.
Beleggingsobjecten
 • De stijgende rente drukt de vraag en waardering van vastgoed;
 • Aanvangsrendementen stijgen doordat risico’s hoger liggen;
 • Daling beleggingsactiviteit doordat transacties niet doorgaan. Verkopers voelen nog niet helemaal de druk om de prijzen te laten zakken;
 • (Niet logistiek) bedrijfsruimten en logistiek vastgoed blijven gewild als belegging, maar het sentiment is minder.
Kantoren
 • Volgens NVM-Business makelaars zijn energiekosten de meest belangrijke trend in de kantorenmarkt;
 • Blijvend tekort aan kwalitatief goede kantoren. Moderne en duurzame kantoren (vanaf energielabel C) worden tegen hogere prijzen opgenomen;
 • Grote kantoorgebruikers krimpen in omvang en bieden ongebruikte kantoorruimten aan voor onderhuur;
 • Grote transacties met metrages boven 5.000 m² nemen af.
Winkels
 • De winkelmarkt doet het goed t.o.v. het derde kwartaal maar neemt af vergeleken met Q4 2021;
 • Gestegen (energie)kosten raken de huurders maar worden nog niet echt zichtbaar in het beeld van opname en aanbod;
 • Het aanbod kleine winkels stijgt vergeleken met vorig kwartaal en Q4 2021 (+4%).
De gestegen rente komt in elke deelmarkt van commercieel vastgoed naar voren. Volgens NVM Business zijn de rente en een stabiel overheidsbeleid dat vertrouwen uitstraalt bepalende factoren om de vaart en dynamiek er weer in te krijgen. Ondernemers blijven kansen grijpen als er zicht is op een duurzaam perspectief

Informatie & advies
Interesse in meer informatie of advies over de commercieel vastgoedmarkt in Twente? Neem dan contact op met onze vastgoedadviseurs of bekijk ons beschikbare aanbod:
T. 053-433 55 77 
E. info@boersenlem.nl.
Bron: NVM Business

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.