Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Column Henri: Help de starters

Toen Henri deze nieuwe column schreef, was net het nieuws uitgelekt dat het kabinet van plan is de overdrachtsbelasting te verhogen naar 8 procent. Het kabinet wil hiermee de starters op de woningmarkt een voorsprong geven t.o.v. beleggers. Maar is de starter echt geholpen met deze maatregel?

Op commercieel vastgoedgebied was al sprake van een verhoging van deze belasting van 6% naar 7%, maar nu wordt dit dus 8% en geldt de verhoging voor zowel commercieel vastgoed als voor beleggers in de woningbouw. Het kabinet wil hiermee huisjesmelkers aanpakken en zo starters op de woningmarkt helpen. 

Maar is de starter wel geholpen met deze maatregel? Wij denken van niet. Want de maatregel is gestoeld op de gedachte dat starters vaak moeten concurreren met beleggers in hun zoektocht naar een betaalbare woning.

Verschillende vraagbehoefte 
Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat de starter een andere vraagbehoefte heeft dan de particuliere belegger. De starter heeft het liefst een tussenwoning; de belegger wil graag een appartement.

Eerlijke concurrentie?
Wanneer een starter wel moet concurreren voor dezelfde woning met een particuliere belegger, dan is het grootste struikelblok zijn tijdlijn. De overheid verplicht starters namelijk drie dagen bedenktijd in acht te nemen. Starters bieden daarnaast bijna altijd onder voorbehoud van financiering. En zo wordt het verkoopmoment opgerekt naar een proces van enkele weken. De particuliere belegger daarentegen kan over het algemeen binnen enkele minuten de zaak beklinken. De meeste verkopers vinden die duidelijkheid en snelheid belangrijker dan een iets hogere transactieprijs. 

Meer woningen
Wat deze verhoging van de overdrachtsbelasting wél doet, is de balanswaarden van pensioenfondsen, woningcorporaties en vastgoedeigenaren onder druk zetten. Hierdoor hebben zij minder ruimte om te investeren in nieuwbouw. En laat dat nou net de oplossing zijn voor het probleem van de starter: het bouwen van meer huizen. Want er is in Nederland een enorm woningtekort dat oploopt tot 425.000 woningen in 2025. We zouden toch van onze overheid mogen verwachten dat ze dit tekort aanpakt in plaats van de situatie te verergeren. Want dat is precies wat deze maatregel tot gevolg zal hebben. 

Henri Boers

Wil je informatie of advies over een belegging? Wij helpen je graag! Bel ons voor een vrijblijvend advies op 053-433 55 77 | 0546-74 00 00 of stuur een mail naar info@boersenlem.nl.