Hoe gezond is de kantoortuin? | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Hoe gezond is de kantoortuin?

Ben je op zoek naar een nieuwe bedrijfsruimte, dan is het verstandig om goed na te denken over de werkplekken in het kader van verzuim. Gescheiden ruimtes of juist een kantoortuin, een zit-sta bureau of een desk bike? Veel keuzes om te maken, maar wat is de juiste?

Recent is uit onderzoek gebleken dat een kantoortuin niet zo geschikt lijkt te zijn als gedacht. Medewerkers ervaren vermoeidheid, concentratieverlies, meer stress en hoofdpijn. Het verzuim onder medewerkers stijgt. 

Veel bedrijfsartsen horen dit soort klachten van mensen die werken in een kantoorruimte zonder scheidingswand, oftewel de welbekende kantoortuin. Dat concludeert tv-programma De Monitor.

Het onderzoeksprogramma heeft 90 leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) benaderd. Tachtig procent van hen zegt dat het ziekteverzuim zou dalen als medewerkers met minder collega's in een ruimte zitten. Bijna 60 procent van de ondervraagden zegt zelfs dat het beter zou zijn als kantoortuinen zouden worden afgeschaft.

De ArboUnie pleit voor de invoer van een minimum aantal stiltewerkplekken om het ziekteverzuim onder kantoormedewerkers terug te dringen.

Stress en burn-out
Ruim 9 op de 10 ondervraagde bedrijfsartsen noemen de kantoortuin als één van de oorzaken voor verzuim onder medewerkers die zich hen melden. Concentratieverlies en geluidshinder zijn de voornaamste oorzaken van de klachten.

Van de artsen hoort zo'n 80 procent dat medewerkers stress ervaren in een open kantoor. Zestig procent geeft hoofdpijn aan en ruim een derde zegt dat patiënten een burn-out melden als gevolg van de kantoortuin.

"Er is politiek veel aandacht voor 'reparatie' en 'verzekeren' van schade aan gezondheid in relatie tot werk", zegt de NVAB in een reactie. "Maar wij missen daarbij aandacht voor echt preventiebeleid, zoals een gezonde inrichting van werkplekken."

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorruimte? Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies voor jouw nieuwe werkplek.

Bron: NOS

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.