Stijgende interesse in commercieel… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Stijgende interesse in commercieel vastgoed

Na de intelligente lockdown door COVID-19 lijkt de vraag naar commercieel vastgoed weer op gang te komen. Dat is goed te zien aan de bezoekersaantallen op fundainbusiness.nl. De website werd in mei ruim 1,3 miljoen keer bezocht. Dat is een record!

Dit geldt niet voor alle typen commercieel vastgoed. Ook zitten er verschillen tussen regio’s en gevraagde metrages. In het begin van dit jaar ging funda in business sterk van start, met ruim 1,2 miljoen bezoeken op het platform. En met objecten die ruim 3 miljoen keer werden bekeken. Deze positieve trend zette door totdat de coronacrisis deze positieve trend afremde. Het aantal keer dat een kantoor, bedrijfsruimte of winkel werd bekeken daalde aanzienlijk; van 2,4 miljoen weergaven in januari tot 1,7 miljoen in april. Maar na de heftigste coronamaanden volgde al snel het herstel. 

In mei 2020 was funda in business populairder dan ooit met winkels, bedrijfsruimte en kantoren die 3,2 miljoen keer zijn bekeken. Een stijging van 33% ten opzichte van voor de coronacrisis in januari 2020!

Nog een aantal positieve cijfers:

  • Het aantal keer dat objecten op funda in business werden bekeken, lag in mei 88% hoger dan in april. En zelfs 29% hoger dan voor de start van de coronacrisis.
  • Het aantal contactaanvragen voor bedrijfsruimtes, kantoren en winkelruimtes trok in mei t.o.v. april flink aan met een stijging van 44%.

Dalende en stijgende interesse
In de crisismaand april daalde het aantal bekeken objecten ten opzichte van januari/februari voor zowel winkels (-41%) als kantoren (-36%) sterker dan het aantal bekeken objecten voor bedrijfsruimte (-23%). Voor de vraag naar bedrijfsruimtes lijken de gevolgen van de coronacrisis dan ook minder groot. In mei is het aantal keer dat objecten werden bekeken voor winkels (+23%) en bedrijfsruimte (+41%) alweer flink hoger dan in januari/februari. Maar voor kantoorruimtes is dit effect (+15%) wat minder groot.

Grote kantoorruimte minder populair
In Nederland werken we nog steeds zo veel mogelijk thuis. Dit lijkt invloed te hebben op de grootte van kantoren. Gemiddeld genomen lag het aantal bekeken objecten voor kantoorruimte in mei 2020 15% boven het niveau van januari/februari 2020. Specifiek voor kantoren van 1.000 m2 en groter lag dit niveau nog 3% lager dan begin dit jaar.

Funda in business heeft daarnaast onderzoek gedaan naar de veranderde vraag onder 500 bezoekers. Ook daarin wordt dit bevestigd. Van de bezoekers gaf 10% aan dat de crisis aanleiding was voor het zoeken naar bedrijfshuisvesting. Deze groep is daarbij specifiek op zoek naar een kleinere, goedkopere ruimte met flexibelere voorwaarden. Van de overige respondenten zocht 60% voor de coronacrisis ook al naar andere bedrijfshuisvesting. En 30% is na de crisis gaan zoeken. Van deze groep is de coronacrisis geen aanleiding voor hun zoektocht.

Verschillen in steden
In elke stad met een groot aandeel commercieel vastgoed verloopt het herstel van de markt anders. In Amsterdam is het herstel in mei ten opzichte van januari/februari echter het grootst: +36%. Eindhoven en Groningen volgen met ongeveer +31%, Rotterdam stijgt met 27% en Utrecht met +20%.

Veranderende marktomstandigheden 
Van de 60% zoekers die in het onderzoek aangaven ook al voor de crisis op zoek te zijn naar bedrijfsruimte, geeft 88% aan dat ze gelijk of zelfs méér gemotiveerd zijn om de juiste ruimte te vinden. De crisis heeft geen invloed op hun bedrijf, of ze waren al op zoek naar een ruimte en willen dit proces doorzetten. Funda in business ziet dat het aantal bezoeken en het aantal bekeken objectpagina’s al hoger waren dan voor de crisis, maar het aantal gemaakte contactafspraken steeg nog niet volledig mee. 

Voor de makelaars is het dus extra belangrijk om goed op de veranderde marktomstandigheden in te spelen. Misschien is er ruimte om de gewenste flexibelere voorwaarden, kortlopende huurcontracten of prijsverlagingen extra te benadrukken?

Informatie en advies
Ben je op zoek naar een bedrijfsruimte in Oost-Nederland? Wij helpen jou graag! Bekijk het aanbod op onze website of neem voor vrijblijvend advies contact op met onze vastgoedspecialisten op 053-433 55 77 | 0546-74 00 00, stuur een bericht naar info@boersenlem.nl.

Bron: funda in business

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.