Invloed zonnepanelen op de waarde… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Invloed zonnepanelen op de waarde van vastgoed

Duurzaamheid, er is al veel over gezegd en geschreven. Noodzakelijk volgens de Rijksoverheid op weg naar een gasloos bestaan. Zonnepanelen zijn een belangrijk onderdeel van verduurzamen. Maar wat is nou eigenlijk de invloed van zonnepanelen op de waarde van een object?

Voor vastgoed is duurzaamheid een uitgebreide reeks aan fysieke, sociale, milieu gerelateerde en economische factoren. De duurzaamheid van het gebouw wordt niet enkel bepaald door fysieke duurzaamheidsmaatregelen. Zo heeft het gedrag van gebruikers ook een behoorlijke invloed op de duurzaamheid van het gebouw. Denk hierbij aan het onnodig aan laten staan van verwarming en verlichting.

Minimaal energielabel C in 2023
Meestal wordt verduurzaming gezien als een kostenpost. Niet altijd terecht, vaak kan je dit op een natuurlijke manier laten verlopen. Een oud verwarmingssysteem vernieuwen voor een duurzamer alternatief of kozijnen vervangen met (drie)dubbel glas, dragen al bij aan een verbetering van het energielabel. Maar grote duurzaamheidsinvesteringen zijn tegenwoordig niet te vermijden. Als vastgoedeigenaar kom je niet onder de nieuwe duurzaamheidsregelgeving uit. Eigenaren van vastgoed moeten verduurzamen of ze willen of niet. Vanaf 2023 moeten kantoren groter dan 100 m² minimaal energielabel C hebben. Deze regelgeving is al lange tijd bekend, maar nu 2023 in zicht komt, begint de tijd te dringen voor sommigen vastgoedeigenaren. Kijken we nog verder in de toekomst naar het jaar 2030, dan moeten kantoorgebouwen zelfs energielabel A hebben volgens het Klimaatakkoord. 

Aantrekkelijke financiering
Diverse banken en overige financiers komen inmiddels op het punt dat zij een pand met een energielabel lager dan C niet meer financieren. Of ze vragen de eigenaar om een plan te presenteren hoe binnen afzienbare tijd het object kan worden gerenoveerd tot minimaal energielabel C. Als gevolg van de regelgeving kan duurzaam vastgoed op het moment onder aantrekkelijkere voorwaarden gefinancierd worden. Een renovatie van een pand is in dit geval een win-win!

Bewezen rendement met zonnepanelen
Een bewezen maatregel om een energielabel te verbeteren is zonnepanelen. Zonnepanelen hebben een bewezen rendement en terugverdientijd onder de voorwaarde dat het dak een geschikte ligging heeft en dat de draagkracht van het dak volstaat. Elk jaar verbetert de kwaliteit en de opbrengst van zonnepanelen én – niet onbelangrijk – ze worden goedkoper. Een ander bijkomend voordeel is dat er vrijwel geen onderhoudskosten zijn. Kanttekening is dat de verzekeringspremie zal toenemen, maar dat weegt niet op tegen het rendement. 

Zonnepanelen zijn zeker een duurzaamheidsmaatregel die ik toejuich. Er zijn nog genoeg vierkante meters aan (industriële) daken beschikbaar om zonnepanelen op te leggen. Wanneer ik langs een weiland rijd dat volstaat met zonnepanelen, vind ik dat een gemiste kans. Jammer van het landschap, maar ook zeker jammer van het rendement dat een vastgoedeigenaar misloopt.

Lagere kosten
Concreet voor de vastgoedeigenaar betekenen zonnepanelen lagere energiekosten en meer comfort. De maandelijkse lasten van de eigenaar of de huurder nemen af. Huurders zullen een iets hogere huur moeten betalen doordat zij hun energie direct van de eigenaar afnemen, maar de vaste lasten dalen.

Een belangrijke kanttekening is dat de exploitatiekosten voor de eigenaar zullen stijgen, maar deze zijn beperkt zoals ik eerder in dit artikel heb gezegd. De levensduur van zonnepanelen is veel langer dan de terugverdienperiode. Daardoor vertegenwoordigen zonnepanelen een contante waarde. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere marktwaarde van het vastgoed.

Uit de markt blijkt dat (toekomstige) vastgoedeigenaren bereid zijn meer te betalen voor duurzaam vastgoed. Daartegenover staat dat de waarde van niet-duurzaam vastgoed daalt. Naar verwachting zullen de prijsverschillen steeds verder oplopen. Denk je na over een renovatie dan raad ik aan je goed te laten adviseren om te bepalen welke maatregelen voor jouw vastgoed het meest geschikt zijn. 

Aanvragen energielabel
Om onze opdrachtgevers te ontzorgen is Boers & Lem een samenwerking aangegaan met een externe partner die energielabels verzorgd. In slechts een paar klikken vraag je een energielabel aan!

Informatie en advies
Wil je graag inzicht in de waarde van jouw bedrijfspand of beleggingsobject? Of wil je vrijblijvend advies in financieringsaanvragen, projectontwikkeling, verkoopwaardebepalingen, fiscale vraagstukken of een huurprijsvaststelling? Wij helpen je graag! Neem voor meer informatie contact op met onze taxatie afdeling:

T: 088-263 77 30
E: taxatie@boersenlem.nl

Blog door consultant taxateur van Boers & Lem Enschede

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.