Komt er een zelfbewoningsplicht in… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Komt er een zelfbewoningsplicht in Twente?

De woningmarkt is en blijft een veelbesproken onderwerp. Beleggers die woningen aankopen om die vervolgens te verhuren, worden vaak als boeman gezien. Is dit in regio Twente ook het geval? Onze taxateur consultant onderzocht de actuele stand van zaken van buy-to-let woningen in Twente.

De krapte op de woningmarkt is groot, de woningprijzen blijven stijgen. Starters, maar ook steeds meer middeninkomens, kunnen hierdoor bijna geen woning meer kopen. 

Beleggers die woningen aankopen voor de verhuur (buy-to-Let), worden steeds meer als de boeman gezien; ze veroorzaken krapte op de woningmarkt en zorgen voor stijgende woningprijzen.

Steeds meer gemeenten en ook de Overheid nemen maatregelen tegen woningbeleggers:

  • Per 1 januari 2021 was er een verhoging van de overdrachtsbelasting van 2% naar 8% voor beleggers in woningen;
  • De WOZ-waarde van de woning gaat per 1 mei 2022 minder zwaar wegen in het puntensysteem - maximaal 33% - op basis waarvan de maximale huurprijs wordt vastgesteld. Daardoor vallen meer woningen in het sociale huursegment en tempert het de indexering van huurprijzen, waardoor beleggers minder hoge huurprijzen kunnen vragen;
  • Voor bestaande woningen trad per 1 januari 2022 de ‘Huisvestingswet 2014 de opkoopbescherming landelijk’ in werking. Gemeentes krijgen door deze wet de keuze om de zelfbewoningsplicht in te stellen. Beleggers kunnen daardoor lastig of in zeer beperkte mate een woning kopen voor de verhuur.

De zelfbewoningsplicht is de meest ingrijpende maatregel voor beleggers. Steden als Rotterdam, Amsterdam en Arnhem maken al gebruik van de opkoopbescherming en gunste van de starters.

Regio Twente
De gemeente Enschede, Almelo en Hengelo zijn ook van plan om maatregelen te nemen tegen woningbeleggers. Zij dienen ter onderbouwing van de maatregelen aan te tonen of de woningbelegger daadwerkelijk de lokale woningmarkt ontwricht. Zij voeren daarvoor diverse onderzoeken uit waaruit moet blijken of de hier bovengenoemde maatregelen daadwerkelijk de krapte in de woningmarkt gaan verhelpen. En of het weren van de woningbelegger de oplossing is.

In Twente is nog veel onbekend over de opkoopbescherming van woningen. De kans is groot dat gemeenten in Twente ook maatregelen zullen nemen tegen woningbeleggers.

Vooralsnog is de aankoop van een buy-to-let woning  in Twente mogelijk. Bij Boers & Lem houden we de regelgeving omtrent de opkoopbescherming in deze regio nauwlettend in de gaten. 

Overweeg je een buy-to-let woning aan te kopen? Dan helpen onze deskundige taxateurs je graag met een marktconforme maatwerk taxatie.

Contact
Neem voor meer informatie of vrijblijvend advies contact met op met onze afdeling Taxatie & Advies:
T. 088-263 77 30 
E. taxatie@boersenlem.nl

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.