Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Interview NVM Business in coronatijd

NVM Business heeft een aantal leden gevraagd hoe zij deze tijd beleven. In deel twee vertelt Henri over zijn ervaring.

‘Kalmte en reflectie, nu de waan van de dag niet regeert’

'Blijf zoveel mogelijk in contact met klanten en opdrachtgevers. Zo kunnen we klaarstaan als deze ellendige crisis voorbij is en er weer kansen komen.’ raadt Henri aan. Sinds medio 2017 is Henri bestuurslid van NVM Business.

“Hoe het leven is in coronatijd? Ik blijf er relatief kalm en positief onder, aangezien we weinig invloed hebben op het verloop van de corona-uitbraak. Mijn telefoon staat dan ook niet roodgloeiend door belletjes van bezorgde NVM-bedrijfsmakelaars.

Vaak zijn wij makelaars geneigd om in kansen te denken in plaats van bedreigingen. Gelukkig hebben we privé niet direct met het coronavirus te maken gehad. Mijn gezin zijn allemaal gezond van lijf en leden.’

Leraar
‘Sinds de coronacrisis ziet mijn gemiddelde werkdag er heel anders uit. Uiteraard behoren fysieke afspraken - of het nu gaat om een vergadering, een taxatie of een klantafspraak - nu even tot de verleden tijd. In de afgelopen weken heb ik nog nooit zoveel tijd doorgebracht met mijn gezin. Dat is een enorme verrijking.

Maar net als vele anderen zijn mijn vrouw en ik nu ook leraar van onze kinderen sinds de scholen en kinderopvang gesloten zijn. Dat is nog best moeilijk. Als de kinderen naar bed gaan, ga ik weer aan het werk.’

Positief effect

‘Er zitten meer positieve kanten aan de huidige situatie. We worden altijd geregeerd door de waan van de dag. Nu zijn we gedwongen om te reflecteren en stil te staan. Waar willen we met Boers & Lem naar toe? Is onze focus nog goed en waar moeten we meer tijd en energie in steken?

Ieder van ons is bezig om daar antwoorden op te formuleren. Wat ook positief is dat ik, als traditioneel ingesteld persoon, nu enorm veel leer over datatechnologie en online-toepassingen. Ik maak me nu allerlei nieuwe technieken en gadgets eigen, waardoor ik mijn werkdag efficiënter kan indelen.”

Cruciale rol

“Commercieel vastgoed makelaars spelen nu een cruciale rol op de Twentse commerciële vastgoedmarkt. Veel vastgoedbeleggers die mij bellen zitten verlegen om goed advies. Ze worden overspoeld met vragen van huurders om huurkorting of zelfs een tijdelijke huuropschorting.

De meeste beleggers zijn welwillend naar hun huurders. Per belegger en zelfs per object moeten we maatwerk leveren. Ook merken we dat onze klanten veel behoefte hebben aan actuele taxaties. Dankzij de digitale taxatiemodules van het Taxatie Management Instituut kunnen we die gelukkig uitvoeren .

Maar lastig is het wel, nu referentiewaarden weinig houvast bieden en de uitkomst van de virusuitbraak nog onbekend is.”

Deals
“Over de impact op de vastgoedmarkt kan ik nog geen uitspraken doen. Logischerwijs vallen er klappen op de retailmarkt. Niettemin hebben we onlangs een winkelruimte verhuurd. Dat is een lichtpuntje waar we ons aan kunnen vastklampen. Kantoren zijn nog gewoon open, hoewel medewerkers vanuit huis werken.

Het doen van echte deals is lastig. Op de hele markt is het adagium; als er geen dringend besluit nodig is, wordt dat ook niet genomen. De bouw van kantoren en bedrijfsruimten gaat vooralsnog door. Veel huurtransacties staan wel on hold. Er is gewoon teveel onzekerheid, omdat niemand weet hoe lang de beperkende maatregelen duren.”

Nieuwe kansen

“Gelukkig hebben de meeste partijen aardig wat vet op de botten. De afgelopen twee jaar kampten we met een tekort aan goed beleggings- en nieuwbouwproduct. Door deze crisis ontstaan nieuwe beleggingskansen verwacht ik.

Op de logistieke verhuurdersmarkt zie ik zeker kansen. De vraag naar logistiek vastgoed kan stijgen nu e-commerce door de lockdown extra hard groeit. Kantoren zijn al belangrijk als een plek van ontmoeting en inspiratie. Die trend zal zich alleen maar versterken. Medewerkers zijn straks dolblij om weer naar de flauwe grappen van hun collega te kunnen luisteren.

Ik raad NVM Business-leden tot slot aan om in deze moeilijke tijd zoveel mogelijk in contact te blijven met klanten en opdrachtgevers. Niet alleen om op de hoogte te blijven nu elke dag het perspectief verandert. Maar vooral om klaar te staan als deze ellendige crisis voorbij is en er weer kansen komen.”

Bron: NVM Business in coronatijd