Verwachte maatregel… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Verwachte maatregel overdrachts-belasting ongunstig voor beleggers

Vorige week lekte het nieuws uit dat het kabinet per 1 januari de overdrachtsbelasting voor starters wil afschaffen. Voor particuliere beleggers wordt de overdrachtsbelasting tegelijkertijd verhoogd naar acht procent.

Het doel van deze differentiatie is om starters een betere toegang tot de woningmarkt te geven en aankopen door particuliere beleggers te ontmoedigen. De NVM heeft al eerder aangegeven dat zij verwachten dat de effecten minimaal zullen zijn en op andere gebieden (bijvoorbeeld huurverhoging) voor andere woonconsumenten mogelijk contraproductief zullen werken.

NVM-voorzitter Onno Hoes zegt: “De onderliggende rapporten laten zien dat differentiatie in overdrachtsbelasting naar doelgroep geen methode is om concurrentie op de woningmarkt te verminderen”. “In het verlengde van eerdere constateringen dat de vermeende concurrentie tussen starters en beleggers geen landelijk probleem is moeten we waken voor landelijke maatregelen die het doel voorbijschieten. Meer woningaanbod, in combinatie met beleid dat aandacht heeft voor lokale verschillen zien wij als een betere oplossing. En daarnaast het afschaffen van de gehele overdrachtsbelasting, die door veel consumenten als een verhuisboete wordt ervaren."

De NVM pleit al langer voor een meer integrale herziening van het hele financiële en fiscale stelsel rond de vastgoedmarkt. Ofwel een totaalpakket aan maatregelen op basis van een integrale aanpak. Dit voorstel neigt daar volgens de NVM niet naar.

"De trend is nog steeds dat er in de hectiek van de dag nieuwe aanvullende maatregelen en regelingen worden genomen die uiteindelijk de markt als geheel niet ten goede komen.” aldus Onno Hoes. Hij wil het Kabinet dan ook graag oproepen om met de maatschappelijke partners om tafel te gaan en samen na te denken over een meer structurele en toekomstbestendige inrichting van de woningmarkt.

Verschillende tarieven 
Met de differentiatie en de voorgenomen verhoging van de overdrachtsbelasting voor commercieel vastgoed per januari 2021 wordt de overdrachtsbelasting een steeds complexer instrument. Per januari 2021 komen er - als alle plannen doorgaan - vijf verschillende belastingtarieven voor de overdrachtsbelasting: 0% voor starters (woningmarkt), 2% voor doorstromers (woningmarkt), 6% voor bouwgrond, 7% voor commercieel vastgoed en 8% voor beleggers (woningmarkt). Aan de ene kant een differentiatie naar type eigenaar en aan de andere kant een differentiatie naar type vastgoed.

Onderzoek
In opdracht van het Kabinet heeft onderzoeksbureau Dialogic recent onderzoek uitgevoerd naar de differentiatie van de overdrachtsbelasting. Het onderzoeksbureau concludeerde onder meer dat differentiatie hogere maatschappelijke kosten met zich meebrengt en in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar is. Het eindrapport voorziet daarnaast allerlei ongewenste negatieve neveneffecten, zoals een mogelijke verrekening van hogere kosten in de huurprijzen.

Misschien interessanter nog is een onderzoek dat eerder door het Kadaster is gedaan en ook in het rapport van Dialogic wordt aangehaald. Starters en beleggers zoeken namelijk meestal niet in dezelfde woningmarkt. Daar waar particuliere beleggers met name appartementen kopen, hebben starters een voorkeur voor tussenwoningen.

Het onderzoek sluit af met de aanbeveling om – mede kijkend naar de eerder aangehaalde hogere kosten en moeilijke uitvoerbaarheid – vooral naar alternatieve beleidsopties te kijken om de beoogde doelen te bereiken.

Als we nu kijken naar de uitgelekte plannen, lijkt het Kabinet deze aanbeveling op dit moment naast zich neer te leggen.

Informatie en advies
Op zoek naar een beleggingspand? Onze vastgoedspecialisten adviseren je graag. Bel 053-433 55 77, stuur een bericht naar info@boersenlem.nl of bekijk ons aanbod.

Bron: NVM

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.