Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Prinsjesdag 2022: de impact op de vastgoedsector

Het kabinet maakte afgelopen dinsdag, op Prinsjesdag, de begrotingsplannen voor 2023 bekend. Dit betekent traditiegetrouw weer de nodige fiscale wijzigingen voor de vastgoedsector. Wij zetten ze hier voor je op een rij.

Verhoging van overdrachtsbelasting
Het hoge tarief voor de overdrachtsbelasting wordt per 1 januari 2023 opgeschroefd van 8% naar 10,4%. Dit algemene tarief geldt niet alleen voor bedrijfs- of beleggingspanden, maar ook voor woningen die niet als hoofdverblijf worden gebruikt.

Verhoging van het lage tarief vennootschapsbelasting
De belastbare winst die onder het lage VPB-tarief valt wordt vanaf 2022 verlaagd van € 395.000 naar € 200.000. 

Het lage tarief wordt daarnaast verder verhoogd van 15% naar 19%. Voor winsten boven de € 200.000 blijft het huidige VPB-tarief van 25,8% van toepassing.

Beperking fbi-regime directe vastgoedbeleggingen
Het kabinet wil het regime van de fiscale beleggingsinstelling (fbi) beperken. Directe beleggingen in vastgoed zijn voor fbi’s dan niet meer toegestaan. De uitwerking hiervan wordt opgenomen in het Belastingplan 2024 (verwacht in september 2023).

Door deze maatregel worden de winsten van vastgoed-fbi’s vanaf 1 januari 2024 belast tegen het normale tarief van de vennootschapsbelasting. Daaraan voorafgaand verwachten we dat bepaalde (niet-beursgenoteerde) vastgoed-fbi’s waarschijnlijk herstructureren, om een zelfstandige VPB-plicht te voorkomen. Dat kan leiden tot heffing van overdrachtsbelasting. Het kabinet is nog in beraad over verlichtende maatregelen daarvoor.

Invoering twee belastingschijven in box 2
Ben je aandeelhouder en heb je een belang van minstens 5% in een bedrijf? Dan ben je aanmerkelijk belanghouder voor box 2 in de inkomstenbelasting. Nu betaal je over je uitgekeerde winst of winst bij verkoop van je aandelen nog een tarief van 26,9% . In 2024 worden twee schijven geïntroduceerd in box 2. Het huidige, vlakke tarief in box 2 is 26,9%. Dit tarief daalt naar 24,5% over de eerste 67.000 euro en 31% over alles boven dat bedrag.

Aanpassing leegwaarderatio
Vanaf 1 januari 2023 zal de leegwaarderatio binnen box 3 en de Successiewet, waarmee de WOZ-waarde van verhuurde woningen met huurbescherming werd bepaald, onder bepaalde voorwaarden worden afgeschaft of aangepast.

De leegwaarderatio voor tijdelijke verhuur wordt afgeschaft en voor onbepaalde verhuur wordt deze verlaagd. Dit heeft invloed op de box 3-waarde van beleggingspanden.

Aanpassing verhuurdersheffing
De verhuurdersheffing wordt met in totaal met 138 miljoen euro structureel verlaagd. Dit realiseren ze door een vermindering van verhuurdersheffing met 0,036%.

Verlaging btw zonnepanelen
Het algemene btw-tarief op levering en installatie van zonnepanelen wordt vanaf 2023 verlaagd van 21 naar 0%.

Energiebelastingen op de schop
Vanaf 1 januari stelt de overheid een prijsplafond in voor de energiekosten van huishoudens. Veel energiebedrijven passen al vanaf 1 november hun prijzen aan op deze maatregel. Ook ondernemers krijgen compensatie voor de hoge energierekening, maar er is nog veel onduidelijkheid op dit gebied. Het kabinet werkt nog aan een pakket maatregelen voor het midden- en kleinbedrijf. Waarschijnlijk gaan de maximale tarieven ook gelden voor bedrijven die op grond van verbruik in aanmerking komen voor korting op hun energiebelasting. Ook wordt nog gewerkt aan specifieke maatregelen of subsidieregelingen voor grootverbruikers.

Informatie & advies
Wil je meer informatie over de impact van de fiscale wijzigingen op de vastgoedsector, neem dan contact met ons op via:

T. vestiging Enschede: 053-433 55 77
T. vestiging Almelo: 0546-74 00 00
E: info@boersenlem.nl

Bron: Vastgoedmarkt 

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.