Verduurzamen van een kantoorpand… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Verduurzamen van een kantoorpand loont!

Een energielabel bij de verkoop of verhuur van een kantoorpand is verplicht. En vanaf 2023 komt daar de label C-verplichting voor nieuwe en bestaande kantoorruimtes bij. Eigenaren moeten door deze verplichting kantoorpanden gaan verduurzamen. Welke gevolgen heeft dit voor de transactieprijzen van kantoorruimtes?

Onderzoek waardestijging
ING Real Estate Finance en de Universiteit van Maastricht hebben na eerder onderzoek in 2017, recent nog eens gekeken welke impact het verbeteren van het energielabel en de Label C-verplichting in 2023 heeft.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat gebouwen met een energielabel van A-C een hogere bezettingsgraad, een hogere marktwaarde, een hogere effectieve huuropbrengst en een hogere transactieprijs per vierkante meter hebben. In dit onderzoek zijn ruim 700 kantoorgebouwen, door ING gefinancierd, in de periode van 2014 - 2019 bekeken. 

Conclusie hieruit is dat gebouwen met een groen label aantrekkelijker zijn voor huurders. In combinatie met een hogere bezettingsgraad betekent dit een 17% hogere effectieve huuropbrengst. Ook blijkt dat de getaxeerde marktwaarde voor groene gebouwen 7% hoger uitkomt. 

Transactieprijs hoger
Het positieve effect op de huurinkomsten en marktwaarde wordt uiteraard ook weergegeven in de transactieprijzen van kantoorgebouwen in Nederland. De premie op de transactieprijzen is zo’n 11,6% in vergelijking tot gebouwen met een Energielabel D-G. 

“Green premium” 
De onderzoekers maken ook op dat er nog geen sprake is van een zogenoemde “brown discount”. Ruim twee jaar voor de label C-verplichting, zijn de hogere opbrengsten van duurzame kantoorgebouwen nog steeds te kenmerken als een “green premium”. 

Voorzitter van NVM Business, Sander Heidinga, ziet het rapport als een bevestiging dat het loont een kantoorpand te verduurzamen. “En daarbij maakt het niet eens zoveel uit of we het hebben over “brown discount” of “green premium”. Uiteindelijk zal je als vastgoedeigenaar de slag verliezen als je het vastgoed niet verduurzaamt”. 

Meer informatie
Neem voor meer informatie of vrijblijvend advies contact op met onze vastgoedspecialisten op 053-433 55 77 | 0546-74 00 00 of stuur een bericht naar info@boersenlem.nl.

Je kunt hier de samenvatting van het rapport teruglezen. 

Bron: NVM

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.