Boers & Lem bedrijfsmakelaar Barry… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Barry Seelen in de media: 'Zonder geschikt pand geen groei'

De prijzen van bedrijfsgebouwen werden begin dit jaar torenhoog. Net als op de woningmarkt werd flink overboden als een bedrijfspand vrij kwam, zelfs zonder dat geïnteresseerden een kijkje namen.

Deze ongekende prijzengekte van commercieel vastgoed is grotendeels weer voorbij. Maar de schaarste aan vooral duurzame, energiezuinige kantoren en courante bedrijfspanden in Enschede is er nog steeds. Er wordt amper nieuw gebouwd, want bouwkavels op bestaande bedrijventerreinen in de stad zijn al vergeven. Alleen de verruiming van het bestemmingsplan voor de Technology Base bij Twente airport biedt nog een mogelijkheid voor de hightech maakindustrie die zich daar wil vestigen.

Voor de rest knelt het aan alle kanten, zegt vastgoedspecialist Barry Seelen van Boers & Lem bedrijfsmakelaars.

Opmerkelijk is de aanhoudende vraag naar kantoorruimte. Je zou verwachten dat het massale thuiswerken tijdens de pandemie tot een overschot aan kantoorruimte in Enschede heeft geleid. Maar het tegendeel is waar, aldus Barry. „Mensen doen weer hun oude ding en zijn grotendeels terug op kantoor. Dat zie ik niet zo snel veranderen.” Van collega’s in de markt hoort hij dezelfde geluiden. „Ons wereldje is klein.”

Langetermijnvisie
Typisch voor Enschede en de rest van Twente is dat veel bedrijven nog spek op de botten hebben en een langetermijnvisie hebben die is gestaafd op groei, meldt Barry. „Je hebt de inflatie, renteperikelen, de oorlog in Oekraïne met alle gevolgen voor de energieprijzen. Zorgwekkend, maar gek genoeg stemt onze agenda best tevreden. Hier is het glas is hier eerder halfvol dan halfleeg. De blik is gericht op de toekomst en ondernemers denken in kansen.”

Gesprekken met bedrijven die vanwege deze situatie moeten afschalen en op zoek moeten naar kleinere huisvesting heeft hij niet gehad. „Wel merk ik dat bedrijven maatregelen nemen om de energiekosten omlaag te brengen. Laatste was ik bij een bedrijf dat de verwarming in de opslagruimte had uitgezet. De medewerkers kregen warme jassen.”

Niet beschikbaar
Vaak zijn bedrijven op zoek naar een bedrijfspand dat qua afmeting bij hun groeiende organisatie past. „Van klein naar groot.” De Boers & Lem ‘zoekerslijst’ is goed gevuld met bedrijven die een groter gebouw nodig hebben. De relaties van Boers & Lem zijn een divers gezelschap. Het zijn onder meer productie-, handels- en distributiebedrijven, maar bijvoorbeeld ook zorgbureaus, op- en overslagbedrijven en kinderdagverblijven. „Die lopen er tegenaan dat hun bedrijfsruimte begint te knellen. Zonder een geschikt pand qua afmetingen geen groei.” De bedrijfsmakelaar noemt als voorbeeld een bedrijf dat plannen heeft om uit te breiden van de huidige 300 m2 naar tussen de 1.000 en 1.500 m2. „Maar die bedrijfspanden zijn momenteel niet beschikbaar.”

Een ander bedrijf beschikt over zo’n 1.500 m2 en zoekt een locatie van tussen de 4.500 en 5.000 m2. „Die is er ook niet, in Enschede zijn alle bouwkavels op.” Voor bedrijven in Enschede die op korte termijn een sprong willen maken zijn er op het moment eigenlijk alleen nog mogelijkheden in Hengelo en in Almelo, het XL Businesspark Twente aan de A35 en het Bedrijvenpark Twente aan de N36. „Hoewel ook daar de koek opraakt.”

Duurzame maatregelen
Ondertussen moeten bedrijven maatregelen nemen op het gebied van energiezuinigheid, als zij dat nog niet hebben gedaan. Per 1 januari moeten kantoorgebouwen groter dan 100 m2 beschikken over een energielabel C, tenzij het een monumentaal pand is. „Als je als eigenaar niks doet, dan wordt niet alleen je pand incourant, maar bestaat de kans op sancties. Daarnaast is het risico dat de bank besluit de financiering op te zeggen of een veel hogere rente heft.”

Het label C is een verplichting. „Maar nog te veel eigenaren hebben niks gedaan. Die zijn eigenlijk al te laat.” En prijzen zichzelf daardoor uit de markt.

Informatie & advies
Wil je meer informatie of advies over de bedrijfsruimtemarkt in Twente? Neem dan contact op met onze vastgoedadviseurs via 053-433 55 77 of bekijk ons beschikbare aanbod.

Succesvol verhuren/verkopen
Overweeg je om bedrijfsruimte te verkopen of te verhuren, dan helpen wij graag! Voor relaties zijn wij op zoek naar bedrijfsruimte in Twente. Neem voor meer informatie contact op met:

T. kantoor Enschede: 053-433 55 77
T. kantoor Almelo: 0546-74 00 00
E: info@boersenlem.nl

Lees ook: Energielabel C medebepalend voor marktwaarde kantoorpanden

Bron: Tubantia