Bedrijfsmakelaar Bart Wientjes van… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Bart Wientjes in Twentevisie: vastgoed essentieel bij talentbehoud

Bart Wientjes was onlangs met IKT directeur Rianne Doeschot, Mark Krakers van SW Vastgoedverbetering en Eric Groothuis van DOC17 Duurzaam Bouwmanagement in gesprek over de rol van vastgoed om talent voor de regio Twente te behouden.

Om talent te behouden en aan te trekken voor de arbeidsmarkt, is meer nodig dan goede studiefaciliteiten, carrièremogelijkheden en voorzieningen. Volgens de heren zou huisvesting een essentieel en een strategisch onderdeel moeten zijn van de ‘war on talent’. Rianne Doeschot (IKT-directeur) gaat in gesprek met de drie vastgoedspecialisten.

Bart: “We moeten als Twente het wow-effect creëren.”

“De laatste 15 tot 20 jaar is er veel te weinig gebouwd in Twente. Daardoor liggen er nu kansen en uitdagingen die we moeten oppakken. Dit betekent niet alleen door nieuwbouw, maar ook door bestaande, verouderde gebouwen weer functioneel en duurzaam te maken. We kunnen als regio Twente maar één keer een eerste indruk maken op iemand die hier potentieel carrière wil maken, dus dat kunnen we beter maar goed doen”, stelt Bart. Door verouderde industrieterreinen en door gebrek aan nieuwe bedrijfspanden, worden bedrijven geremd in hun groei zegt Eric. “We moeten ervoor zorgen dat we verhuurders enthousiast maken om investeringen te doen in hun bedrijfspanden.” Niet alleen door verduurzaming, maar ook door de ‘oude cellen’ - waarin op kantoren nog altijd veel wordt gewerkt - te vervangen door dynamische en transparante werkplekken. "Medewerkers werken veel vaker thuis sinds corona, maar als ze op kantoor zijn, moet dat een fijne plek zijn die ontmoetingen stimuleert.”

Kosten huisvestings
Om talent te behouden en aan te trekken, van praktijkmensen tot universitair geschoolden, is het noodzaak om naast voldoende woningen ook goede werkruimtes aan te bieden. Dat is prima te doen. Volgens de drie specialisten staan vergaderruimtes bij bedrijven bijvoorbeeld 80 % van de tijd leeg. “Als bedrijven dit soort ruimtes delen met elkaar via een reserveringssysteem, zou dat enorm schelen in de huisvestingskosten”, vertelt Bart. “Net als het gezamenlijk investeren in gedeelde werkplekken.” Als voorbeeld noemt hij ook de gezamenlijke aanschaf van laadpalen en zonnepanelen. Nieuwbouw van (commercieel) vastgoed is nodig, maar de wijze waarop daar naar gekeken wordt moet anders. “Als je bedenkt dat er gemiddeld acht jaar zit tussen het plan en de uitvoering van de bouw, kun je je voorstellen dat er in de tussentijd andere inzichten kunnen ontstaan”, aldus Eric.

Sneller inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen
En inderdaad; behoeften veranderen steeds. Denk alleen al aan de afgelopen jaren waarin door de pandemie en het verplichte thuiswerken een werkruimte belangrijk werd. Huishoudens worden steeds kleiner, energiekosten zijn omhoog gegaan en laadpalen voor je elektrische auto zijn over een paar jaar een must voor elke woning. Eric vindt dan ook dat maatschappelijke ontwikkelingen sneller moeten kunnen integreren in nieuwbouwplannen. “We moeten die ontwikkelingen meenemen in die plannen. Een voorbeeld is de parkeernorm, die wordt in de toekomst echt anders; de komende generaties gaan auto’s delen. Dat zorgt weer voor meer plek voor woningenbouw. Minder regeldruk zou helpen, zodat inspelen op dit soort ontwikkelingen makkelijker is.”

Samenwerking in Twente
Nieuwbouw is één van de manieren om het woningtekort op te lossen. Maar verduurzamen en renoveren van bestaand (bedrijfsmatig) vastgoed zal daaraan ook een bijdrage kunnen leveren. “Bouwen is, zeker nu, duur, maar verduurzamen is ook niet zonder kosten”, zegt Mark. “We moeten ervoor zorgen dat we kennis delen met elkaar en gaan samenwerken zodat het én goedkoper wordt en het tekort aan medewerkers minder speelt. We moeten af van het idee van concurrentie. Het moet normaal worden om als bouwbedrijven samen een project op te pakken. Bij woningbouwcorporaties gebeurt dit vaak al, maar bouwbedrijven zouden dit ook moeten doen. En ook bij het beheer van vastgoed zou samenwerken goed zijn.”

Jong talent
Mark ziet het overigens positief in. “Een aantal jaren geleden was je een uitzondering als je materialen zoals deuren opnieuw gebruikte in de bouw. Alles ging de container in. Nu is hergebruik heel normaal; van sanitair tot dakpannen. En áls er iets wordt weggegooid, wordt dat heel goed gescheiden en gebruikt als grondstof. Op de bouwplaats hebben we nu al dertien verschillende afvalstromen in plaats van zes zoals vroeger. Iedereen denkt nu goed na over hoe bouwmateriaal zijn waarde in de toekomst behoudt. En zoiets als het gebruik van pur, kan écht niet meer. Dit besef is in paar jaar tijd ontstaan. Als dat zo snel kan, dan komen die samenwerkingen er ook snel, zeker hier in Twente. Bovendien: we hebben genoeg (aanstormend) talent dat Twente meerwaarde wil geven op vastgoedgebied en daarbij milieu en maatschappij heel belangrijk vinden.”

Bron: Twentevisie