Cijfers 3e kwartaal: Volop… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Cijfers 3e kwartaal: Volop vertrouwen, weinig beschikbare objecten

Op funda in business nam in het Q3 2021 de interesse in horecalocaties op alle fronten toe. Het vertrouwen in de markt lijkt met de heropening van deze sector terug te zijn. Voor kantoor-, bedrijfs- en winkelruimtes gold deze toename niet; deze bedrijfspanden werden minder vaak bekeken op fib dan vorig kwartaal.

Ten opzichte van het vorige kwartaal staat er minder commercieel vastgoed op funda in business. De horecasector is daarop een uitzondering. Het aantal nieuwe kantoren daalde met 13,7%, bedrijfsruimtes met 11,6% en winkels met 3%. De horecaobjecten bleven gelijk.

Voor horeca meer belangstelling
Het aantal keer dat objecten op funda in business bekeken werden, bevestigt deze tendens. 

Terwijl alle andere objecttypes minder vaak werden bekeken, was er voor horecaobjecten 8% meer interesse dan in Q2 2021. De vraag naar horecaobjecten bleef ook in crisistijd op peil. Het aanbod, dat toen achterbleef, trekt nu aan.

Quintin Schevernels, CEO van funda in business, zegt: ‘Het lijkt alsof de heropening van de horeca voor nieuw vertrouwen heeft gezorgd. Grote ketens zetten daardoor in op expansie en kleinere ondernemers durven een eigen zaak weer aan.

Serieuze vraag kantoor- en winkelruimtes
Het aantal keer dat bedrijfsruimten zijn bekeken daalde met 11,9%. Voor kantoorruimtes is dat 3,6% en voor winkelruimtes is dat 3,4%. Met als kanttekening dat de vraag voor kantoor- en winkelruimtes die er wél is, serieuzer lijkt. Uit kwartaalcijfers van de NVM blijkt dat in Q3 meer kantoor- en winkelruimtes zijn verhuurd dan in Q2.

Geen seizoenseffect, maar corona-effect
Funda in business ziet in het derde kwartaal voor de horeca vrijwel geen seizoenseffect, maar zijn het een aantal corona-effecten die samen voor een stijging zorgen.

Thuiswerken bleek aan de ene kant een vloek in kantooromgevingen, maar aan de andere kant was het een zegen voor de horeca vanwege een betere spreiding. Terwijl kantoren en winkels nog steeds worstelen met een lager aantal aanwezigen en passanten.

Bedrijfsruimtemarkt Oost-Nederland
Bart Wientjes - directeur Boers & Lem zegt: “Bij Boers & Lem zien wij ook dat het aanbod van beschikbaar industrieel en logistiek vastgoed afneemt. De economie herstelt zich dermate goed dat de vraag van gebruikers en investeerders in de bedrijfsruimtemarkt toeneemt.”

“Verder wensen bedrijven meer activiteiten terug te halen naar Nederland om zo minder afhankelijk te zijn van invloeden van buitenaf. Ook de hoogte van de containerprijzen maakt het voor veel bedrijven interessant om meer activiteiten in Europa te huisvesten. Wij zijn daarom naarstig op zoek naar kwalitatief goed aanbod.” aldus Bart Wientjes.

Overweeg je om een bedrijfspand te verkopen of te verhuren, neem dan contact met ons op. Onze vastgoedspecialisten kunnen op korte termijn het bedrijfsobject aan onze relaties voorleggen.

Informatie en advies
Meer weten over de commerciële vastgoedmarkt in Oost-Nederland of zoek je een vooruitstrevende bedrijfsmakelaar om jouw bedrijfspand te verkopen of te verhuren? Wij helpen je graag!

Neem contact met ons op via 053-433 55 77 (Enschede) of 0546-74 00 00 (Almelo) of stuur een bericht naar info@boersenlem.nl.

Bron: Funda in business

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.