Vastgoedspecialist Barry Seelen… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Column Barry: Aan deze kant van de IJssel

Barry Seelen vertelt in zijn nieuwste column over de actuele commerciële vastgoedmarkt in Twente. Centraal in deze column staat de gekte in de beleggingsmarkt van commercieel vastgoed.

Tijdens de coronacrisis nam de vraag naar courant en goed verhuurd commercieel vastgoed steeds meer toe, ondanks de negatieve voorspellingen. Vrij vlot na de eerste maanden van de crisis, krabbelde de markt alweer op. 

Maar de ene crisis was nog niet voorbij of de volgende stond alweer voor de deur: Rusland viel Oekraïne binnen en dat leverde veel onzekerheid op. De oorlog raakte en raakt de wereldeconomie zelfs meer dan verwacht. 

Grondstoffen, producten en onderdelen zijn schaars en deze situatie gaat gepaard met hoge inflatie. En waar de aandelenmarkt zich tijdens de coronapandemie goed staande hield, met uitzondering van de eerste twee maanden, lijkt-ie door de oorlog in Oekraïne een stuk onrustiger. Dat maakt het stallen van vermogen in aandelen minder aantrekkelijk en de vraag naar courant vastgoed en goed verhuurd vastgoed steeg daardoor nog meer. Bieden boven de vraagprijs? Dat had ik in mijn twintigjarige carrière als bedrijfsmakelaar in Twente nog nooit meegemaakt. Tot het voorjaar van 2022. Het is de wereld op z’n kop, maar ik begrijp het wel. Er is veel geld in de markt, beleggers willen dit zo veilig mogelijk wegzetten en vastgoed is een stabiele investering gebleken. De waardeontwikkeling van vastgoed laat een bestendige, stabiel stijgende lijn zien.

Nou is de beleggingsmarkt krap, helemaal in de Randstad. Geschikt beleggingsvastgoed is er schaars en de prijzen waarvoor ze van de hand gaan, gaan door het dak. Beleggers uit het westen zoeken daarom steeds vaker naar nieuwe potentiële gebieden. Ook Twente is op hun netvlies verschenen. Daar heeft de verbreding van de A1 in Overijssel zeker aan bijgedragen. En geef ze eens ongelijk. Twente is een groene metropool en met 631.000 inwoners te vergelijken met Rotterdam. In Enschede, Almelo, Hengelo en andere Twentse gemeenten zijn diverse gebiedsontwikkelingen gaande. Het aantal inwoners in de steden groeit, net als het aantal hoogwaardige bedrijven met bijbehorende bedrijfspanden.

Dus heeft u vastgoed in Twente? Optimaliseer het, passend bij de huidige en de verwachte trends. Daarmee verzekert u zichzelf van de best mogelijke opbrengst mocht u besluiten het op een later moment te verkopen. Overleggen en sparren hierover loont echt. Wij kijken inmiddels niet meer op van binnenkomende telefoontjes die beginnen met 010 en 020.

Barry Seelen