Creatief en proactief: Boers & Lem… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Creatief en proactief: Boers & Lem ondersteunt bij groeiambities

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Welke cruciale rol speelt de politiek als het gaat om commercieel vastgoed en om de groeiambities van ondernemers? Vastgoedadviseur Barry Seelen laat er zijn licht over schijnen.

Het bedrijfsleven in Oost-Nederland staat er goed voor, constateert Barry. “Ik kom dagelijks bij bedrijven over de vloer. Heel veel ondernemingen willen graag groeien en zien daarvoor ook goede mogelijkheden. In deze regio hebben bedrijven meestal wel wat vet op de botten. Die schrikken niet zo snel van een rente die een paar procentpunten hoger ligt. Al wordt er duidelijk wat kritischer naar de kosten gekeken dan een paar jaar geleden.”

Ruimte als randvoorwaarde

Naast financiële middelen signaleert Barry een andere randvoorwaarde om groei te realiseren. “Beschikbare ruimte. 

Als ik kijk naar ons kerngebied, dan is Hengelo zo goed als vol en Enschede vol. Alleen op het oude vliegveld is nog wat ruimte, maar daar zit je met de beperkingen van het bestemmingsplan. Al biedt dat soms nog wel opties. Kijk ik naar Twente als geheel, dan biedt alleen het XL Businesspark in Almelo nog uitbreidingsmogelijkheden.”

Distributie en productie

Dat geldt dan met name voor XL Businesspark Fase 2, aan de westzijde van het Twentekanaal. Barry: “Dat ligt bovendien goed ten opzichte van verbindingen met zowel de snelweg als met het spoor en over water.” Daar komt bij dat de wensen om te groeien met name in twee branches nadrukkelijk aanwezig zijn. Barry: “Distributie en productie. Inderdaad twee branches waarbij het meteen gaat om veel vierkanter meters.”

Politieke keuzes

Grond is dus een schaars goed, en dat vraagt om het maken van goede politieke afwegingen. “En dan verbaas ik me soms over de gemaakte keuzes”, stelt Barry. “Waarom een zonnepark aanleggen op een stuk grond dat grenst aan een industrieterrein? Bedrijven willen dat soort meters graag benutten. Dus leg die panelen op de daken, zou ik zeggen. En als ik dan hoor dat zo’n zonnepark in buitenlandse handen is en de revenuen dus niet naar de Nederlandse schatkist gaan, dan roept dat bij mij vraagtekens op.”

Strategische as

Voor bedrijven die die ruimte zoeken binnen de strategisch as Amsterdam-Berlijn, is een stap over de grens een mogelijkheid. “Daar kunnen wij uiteraard bij faciliteren”, vertelt Barry. “Maar in de praktijk zien we dat bedrijven soms terugschrikken voor de administratieve, fiscale en juridische procedures die bij zo’n verhuizing komen kijken. Maar net over de Duitse grens zitten al de nodige Nederlandse bedrijven.”

Van uitbreiding naar inbreiding

Waar uitbreiding dus een uitdaging is, kijkt Boers & Lem ook naar inbreiding. “Klanten waarderen ons onder meer om onze creatieve en proactieve aanpak” zegt Barry. “We struinen regelmatig industrieterrein af op zoek naar een stuk braakliggend grond of leegstaande panden. Zien we iets interessants, dan gaan we met de eigenaar om tafel. Sloop en herontwikkeling bieden vaak verrassende mogelijkheden en oplossingen.”

Kruimelregeling

Het bestemmingsplan hoeft daarbij niet altijd een beperkende factor te zijn, legt Barry uit. “Regelmatig biedt de Kruimelregeling uitkomst. Daarmee mag je op detailniveau afwijken binnen het bestaande bestemmingsplan zonder dat een formele wijziging met alle bijkomende procedures nodig is.” Barry noemt het voorbeeld van een witgoedhandel in Almelo. “Die wilde uitbreiden en wij wisten een locatie, maar met de bestemming auto’s, boten, caravans en groothandel. Kijkt de ambtenaar van dienst strikt naar het bestemmingsplan, dan is de kans groot dat er een streep door de plannen gaat. Maar wij zijn met samen met de ondernemer naar het stadhuis gegaan en hebben daar gesproken met de regisseur van het ondernemersloket. Binnen twee maanden was het geregeld.”

Infrastructuur

Behalve qua ruimte ziet Barry ook een belangrijke rol weggelegd voor de politiek als het gaat om het faciliteren in infrastructuur. “Het gaat toch om zaken als concurrentiepositie en werkgelegenheid. Niet alleen nu maar ook in de toekomst. Logistiek en transport worden in onze samenleving steeds belangrijker. Dus heb je goede aan- en afvoerroutes nodig en goede verbindingen met spoor- en waterwegen. Of neem het elektriciteitsnetwerk. Het komt al voor dat bedrijven geen aansluiting kunnen krijgen.”

Eigen groei

En de eigen groeiambities van Boers & Lem? Barry: “We houden onze ogen open voor mogelijkheden om fysiek aanwezig te zijn in Zwolle. We hebben daar al de nodige activiteiten vanuit Almelo, maar de verbinding via de N35 is moeizaam. Over een afstand van zo’n 40 kilometer doe je al gauw een uur. Naast Zwolle kan ook Deventer op termijn voor ons een interessante vestigingsplaats zijn.”