Grote vraag naar industrieel… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Grote vraag naar industrieel vastgoed in eerste kwartaal

Uit een onderzoek van NVM blijkt dat ook in het eerste kwartaal van 2021 de vraag naar bedrijfsruimtes en logistiek vastgoed onverminderd groot is en dat er minder vraag is naar kantoorruimte.

Kantorenmarkt
In de eerste drie maanden van 2021 is de opname van kantoorruimte licht gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ondanks deze daling (en het gaat om voorlopige cijfers), werd in het eerste kwartaal ongeveer 227.000 m² kantoorruimte opgenomen. Wat vooral opviel was dat de vraag zich vooral op kleine metrages richtte en dat er maar een beperkt aantal grote verhuurtransacties plaatsvonden.

Daar tegenover stond een stijging van het direct beschikbare aanbod in het eerste kwartaal. Al was deze stijging nog beperkt doordat veel bedrijven een afwachtende houding hadden. In totaal werd 5,46 miljoen m² kantoorruimte aangeboden.

Logistieke bedrijfsruimte
Op de markt voor bedrijfsruimten was de vraag groot. In het eerste kwartaal leidde dat tot een flinke toename van het aantal verhuurde en verkochte vierkante meters. Vooral de vraag naar logistieke bedrijfsruimte was groot. Bij elkaar werd ongeveer 1,6 miljoen m² bedrijfsruimte opgenomen. Waarbij naast omvangrijke distributiecentra ook een groot aantal kleinschalige bedrijfsruimten aftrek vond.

Het eerste kwartaal liet wel een daling van het aanbod van bedrijfsruimten zien. Ondanks die daling bleef het langdurig leegstaande aanbod vrijwel gelijk.

Winkelruimte
Geheel tegen de verwachting in werd de retail markt gekenmerkt door een goede vraag. Er werd alles bij elkaar bijna 180.000 m² opgenomen. Vooral veel kleine winkels werden verhuurd en het aanbod aan winkelruimte daalde. De vermoedelijke oorzaak is dat beslissingen worden uitgesteld, waardoor minder aanbod op de markt komt. Aan het einde van het eerste kwartaal stond als gevolg daarvan zo’n 1,8 miljoen m² te huur of te koop. Het structurele aanbod en de looptijd namen wel toe. Als de steunmaatregelen van de overheid worden afgebouwd, kan het aanbod in de loop van het jaar nog wel eens toenemen.

Informatie & advies
Wil je graag vrijblijvend advies of meer informatie over commercieel vastgoed in Twente? Bekijk hier ons aanbod of neem contact op met één van onze adviseurs via 053-433 55 77 of info@boersenlem.nl.

Bron: NVM

Lees ook: behoefte naar opslag- en distributieruimte groeit aanzienlijk

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.