Hengelo pakt leegstand in de… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Hengelo pakt leegstand in de binnenstad succesvol aan

Een paar weken geleden gaven we al aan dat er veel aandacht in de Miljoenenota is voor de herstructurering van winkelgebieden. Als voorbeeld pikken we Hengelo eruit. Die gemeente pakt de leegstandsproblematiek aan met een duidelijk en consistent beleid. Centraal staat daarin het project ‘Lange Wemen’, waarmee een investering van 110 miljoen euro is gemoeid.

Vorig jaar publiceerden we al een artikel over de ambities van Hengelo om de structurele retail leegstand van rond de 20% in het stadshart resoluut en met een duidelijk beleid aan te pakken. Ruim negen maanden later komt de stad met de eerste bewijzen dat de aanpak werkt.

De ambitie die de gemeenteraad van Hengelo vorig jaar omarmde is: Een compacte winkelkern in de binnenstad en aanzienlijk meer woningen op de locaties waar geen toekomst meer is voor retail.

Tot 2030 wil Hengelo 3.000 tot 4.500 woningen bouwen om het woningtekort tegen te gaan, zowel sociaal als in de vrije sector. We zijn nog geen jaar verder en de vaart blijkt erin te zitten. Aannemers zijn op verschillende plekken in de binnenstad bezig om lang leegstaande winkel- en kantoorpanden te herontwikkelen tot betaalbare woningen. Ook is de openbare ruimte in de Enschedesestraat en het nieuwe evenementenplein vernieuwd. Een goede start voor de aanpak van de openbare ruimte in de binnenstad van Hengelo.

Woningen in de voormalige V&D
De voormalige V&D op het Marktplein wordt nu echt getransformeerd naar woningen. De plannen daarvoor lagen er al een tijdje, maar de eigenaar kreeg het niet rondgerekend. Inmiddels is het project overgenomen en begint de herontwikkeling van het gebouw naar 60 tot 80 appartementen. Dat alleen al zijn 6.500 m2 bruto vloeroppervlak aan leegstaande retailmeters. Daarnaast is circa 1.500 m2 aan ander voormalige retail vastgoed ook al tot woningen verbouwd.

Gedateerd winkelcentrum
De belangrijkste nieuwe ontwikkeling in Hengelo gaat tegenover het stadskantoor plaatsvinden. Daar ligt het goedlopende maar gedateerde winkelcentrum Thiemsbrug. Decennia lang lag voor het winkelcentrum en directe omgeving een plan klaar, inclusief een flinke retail uitbreiding, zonder dat de schop de grond in ging.

Onlangs is dit project overgenomen door gebiedsontwikkelaar VanWonen en de gemeente Hengelo zelf en het zal worden omgezet naar een grootschalige binnenstedelijke transformatie. Het bestaande winkelcentrum wordt gesloopt en op die plek wordt een nieuw, kleiner boodschappencluster gebouwd. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage en een binnenstadsbuurt, waar grondgebonden woningen en appartementen worden gerealiseerd, in een publiek private samenwerking. Dit alles met een investeringsvolume van rond de 110 miljoen euro.

Plan in crisistijd
In de jaren 90 van de vorige eeuw was Hengelo de belangrijkste koopstad van de regio. Jarenlang is er vervolgens niets meer gebeurd in het centrum. Dit leidde tot veel winkelleegstand en te weinig woningen.

De binnenstad kreeg in 2008 weer aandacht van de lokale politiek en dan met name het gebied dat bekend staat als 'Lange Wemen'. Die aandacht richtte zich op een ambitieus plan, maar die werd niet doorgezet omdat het plan niet rond gerekend konden worden.

Binnenstad compacter
De gemeente pakte wel door met de bouw van het nieuwe stadskantoor, dat werd in februari 2020 in gebruik genomen. In 2017 besloot de gemeente Hengelo om de rest van de plannen toch door te zetten en het gefaseerd aan te pakken met hun partners waaronder ook de vastgoedpartijen met posities. Met als insteek: de binnenstad moet compacter en levendiger.

Noodzakelijke aankoop
In de binnenstad van Hengelo wordt ook aan een ander project gewerkt, dat tegen de Lange Wemen aanligt: de gebiedsontwikkeling van het Wetplein, inclusief de Lambertuspassage. De laatstgenoemde zal worden gesloopt en worden herontwikkeld. Alle plannen bij elkaar zorgen voor een totaal nieuw deel van het stadshart en een afname van 3.000 winkelmeters.

Horecawand
VanWonen koopt de gronden van de horecawand en de tijdelijke parkeerplaats naast het stadskantoor en gaat daar direct mee aan de slag. Restaurantketen De Beren heeft al ca. 550 m2 gereserveerd. Voor de resterende 300 m2 lopen gesprekken met geïnteresseerde partijen.

Vermindering van 10.000 m2 retailmeters
In vier jaar tijd zijn er grote stappen gemaakt in lastige dossiers. In nauwe samenwerking met ondernemers en de samenleving laat Hengelo zien wat mogelijk is. De consistente en duidelijke lijn die de gemeente volgt, en die stip op de horizon, hebben commerciële partners nodig om een volgende stap te zetten. Hengelo maakt daardoor de belofte waar van het verminderen van in totaal circa 10.000 m2 retailmeters, terwijl er nog eens zoveel plancapaciteit uit de markt wordt genomen. 

Informatie en advies
Wil je hier meer informatie over of ben je op zoek naar een bedrijfsruimte, beleggingspand, winkel of kantoor in Hengelo en omstreken of wil je graag bedrijfsruimte verkopen of verhuren? Onze vastgoedadviseurs helpen je graag! 

Bekijk ons aanbod in Hengelo of neem contact met ons op via 053-433 55 77 of info@boersenlem.nl.

Lees ook: Hengelo werkt aan de transformatie van de binnenstad

Bron: Vastgoedmarkt

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.