Kantorenmarkt verandert door de… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Kantorenmarkt verandert door de coronacrisis

De coronacrisis zorgt voor een verschuiving in de kantorenmarkt. Door de coronacrisis willen veel bedrijven niet lang meer vastzitten aan één groot kantoorpand. Vaker zoeken ze naar kleinere panden die ze snel weer kunnen opzeggen.

Dat blijkt uit navraag van BNR bij verschillende aanbieders van zakelijk vastgoed.

Funda in Business ziet de afgelopen weken een significante toename van de vraag naar kantoorpanden. Volgens Funda in Business lag de vraag naar kantoorpanden in mei en juni 40% hoger dan in dezelfde maanden vorig jaar. In juli verdubbelde het aantal aanvragen zelfs. Vooral de kleine kantoorpanden tot 250 vierkante meter zijn in trek. 

Veranderende kantorenmarkt
Naast de toenemende vraag zien de bedrijven die BNR heeft gesproken ook een duidelijke verschuiving in de kantorenmarkt. Voorheen had een bedrijf met 100 medewerkers één hoofdkantoor met werkplekken voor alle medewerkers. Nu zie je dat bedrijven naar de mogelijkheid kijken om bijvoorbeeld voor 20 medewerkers een vaste plek te creëren en daarnaast flexibele werkplekken in te zetten voor het overige personeel.

Langlopende contracten
Ook in de contracten vindt een verschuiving plaats. Veel bedrijven die op het punt staan om hun huidige huurcontract wel of niet te verlengen kijken naar een meer flexibele oplossing. Ze willen niet nog eens een langdurig contract afsluiten van minimaal 5 jaar. Daarvoor is een logische verklaring. 

Bij een langdurig contract van minimaal 5 jaar betaal je ook voor onderhoud en investering aan het pand. Bij kortlopende contracten die bijvoorbeeld elke maand opzegbaar zijn, zit je niet vast aan die kosten. Door de coronacrisis is dat nog aantrekkelijker geworden voor bedrijven.

Grootste stijging komt nog
Funda in Business verwacht dat de grootste stijging nog moet komen. Zij hebben relatief maar een klein deel van de bedrijven die flexibele kantoorruimte overwegen in beeld, omdat veel bedrijven nog een paar jaar vastzitten aan een contract. Die bedrijven oriënteren zich op dit moment, maar maken pas later de definitieve keuze.

De bedrijven die BNR heeft gesproken verwachten niet dat door de veranderende trend veel grote en traditionele kantoorpanden leeg komen te staan. Het kan zijn dat een deel van de grote kantoren flexibel verhuurd gaat worden of dat er meerdere functies in een pand gaan komen zoals bijvoorbeeld retail, een hotel of woning.

Boers & Lem 
Onze vastgoedspecialiste merkt ook dat er in onze regio een verandering plaatsvindt. 

“Door de coronacrisis zijn bedrijven anders tegen thuiswerken en digitaal werken aan gaan kijken. Veel bedrijven zien nu in dat thuiswerken prima mogelijk is en hebben in de coronacrisis noodgedwongen hun infrastructuur en IT hierop moeten aanpassen. Ik geloof niet dat de vraag naar kantoorruimte nu ineens drastisch zal dalen, maar dat kantoren anders ingericht gaan worden. De kantoorbehoefte wordt anders. Bedrijven moeten rekening houden met de afstandsmaatregelen die gelden, waardoor er meer oppervlakte nodig is. Anderzijds is ook gebleken dat het niet nodig is dat medewerkers alle dagen op kantoor aanwezig zijn.”

Ze zegt ook dat bedrijven kritischer kijken naar de maximale bezettingsgraad. Bedrijven geven medewerkers de mogelijkheid om minstens 1 dag in de week thuis te werken. Hierdoor zijn er meer flexplekken nodig in plaats van vaste plekken op kantoor. Kantoren worden meer als ontmoetingsplekken ingericht of om in real life met elkaar in overleg te kunnen.

Satellietkantoren

“Grotere bedrijven zullen meer overgaan op satellietkantoren in plaats van centralisering, zodat medewerkers minder reistijd kwijt zijn. Met als gevolg dat efficiënter gewerkt kan worden. Ook is er nu een andere generatie op de arbeidsmarkt. Die groep vindt het belangrijk dat ze hun eigen tijd kunnen indelen. Privé en werk loopt meer en meer in elkaar over, waardoor medewerkers graag de mogelijkheid willen hebben om op andere tijdstippen te werken.” 

Tenslotte is haar ook opgevallen dat bedrijven minder lang aan huurcontracten vast willen zitten. Ze willen meer flexibiliteit, omdat ze minder overzicht hebben hoe de economie zich verder gaat ontwikkelen. Bedrijven zullen meer en meer op kosten letten en zullen kritisch kijken naar hun personeel, investeringen en huurcontracten van kantoren.

Advies
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw kantoorruimte? Onze vastgoedspecialisten adviseren je graag! Bel 053-433 55 77, stuur een bericht naar info@boersenlem.nl of bekijk eens ons aanbod.

Bron: BNR

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.