Leegstand winkels aanzienlijk… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Leegstand winkels aanzienlijk gedaald

Vorig jaar is de winkelleegstand in Nederland fors gedaald, volgens onderzoeksbureau Locatus. Een reden hiervoor is mogelijk dat veel winkelpanden tot woningen zijn omgebouwd. Er is dan ook geen sprake van "een opbloeiende retail branche". Die juist lijdt onder de gevolgen van corona en alle bijbehorende maatregelen.

Ondanks de lange lockdown in de winter en andere problemen die corona de afgelopen twee jaar in de retail branche heeft veroorzaakt, daalde de leegstand van winkelpanden van 7,5% aan het begin van vorig jaar naar 6,8% aan het eind van 2021.

In absolute cijfers stonden in het begin van 2021 nog 16.335 winkelpanden leeg, aan het eind van 2022 waren dat er 14.579. Een afname van 1.756 panden.

Woningen
Locatus noemt het "een ongekend groot aantal". In veel gevallen is niet te achterhalen wat de nieuwe functie van een pand is, "maar in de meeste gevallen lijkt dat een woning te zijn. De overspannen woningmarkt lijkt dan ook de voornaamste verklaring te zijn."

Transformatie
Door de hoge woningnood in Nederland zijn huizenprijzen flink gestegen. Bij gemeentes is het besef dat de komende 20 jaren minder winkels nodig zijn. Dat maakt het aantrekkelijk om leegstaande winkelpanden om te bouwen tot woningen. In veel gevallen wil een gemeente daaraan meewerken of zijn ze zelfs proactief aan het werk om de bestemming van winkelpanden te verruimen naar wonen.

Prijs winkelvastgoed
"De prijs van winkelvastgoed was een tijd lang op de meeste plekken veel hoger dan de waarde van een woning", aldus het onderzoeksbureau. "Door de oplopende leegstand is een overaanbod van winkelvastgoed ontstaan. Dat zorgde voor een daling in de prijzen voor winkelvastgoed in de afgelopen jaren."

Sterke afname buiten winkelgebieden
Het aantal winkelpanden neemt in verhouding het sterkst af buiten de winkelgebieden, in de grotere steden met meer dan 100.000 inwoners. Daar is bijna een kwart van de leegstaande winkelpanden omgebouwd.

"Het is ook logisch dat het op deze plaatsen gebeurt. De waarde van winkelvastgoed is buiten de winkelgebieden lager. En daarbij is in de grotere steden de meeste behoefte aan meer woningen", aldus Locatus.

Twente
Vastgoedspecialist Masha van der Velde zegt hierover: "Ook in onze regio zien we dat in de binnensteden steeds meer leegstaande winkelpanden worden getransformeerd naar woningen. Een goed voorbeeld is het transformatieplan van de Gemeente Almelo voor de Grotestraat Noord. In dit plan zullen (leegstaande) winkels wijken voor woningen. Hierdoor zal de winkelstraat transformeren tot een woonstraat". 

Ook zie ik steeds vaker dat winkeliers zich verplaatsen van de binnenstad naar een wijkwinkelcentrum. In wijkwinkelcentra is daarom nagenoeg geen leegstand", aldus Masha.

Toekomst 
Het is moeilijk te voorspellen of deze dalende trend in de leegstand blijft. Uiteindelijk zorgt een daling in leegstand weer voor stijgende prijzen van winkelpanden en dat zal weer leiden tot minder ombouw naar woningen.

Informatie en advies
Meer informatie over winkelruimtes of transformatie van winkelpanden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 053-433 55 77 of stuur een bericht naar info@boersenlem.nl.

Bron: Locatus

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.