Levendige binnensteden door… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Levendige binnensteden door herstructurering winkelgebieden

Er was veel aandacht voor leefbare binnensteden in de Miljoenennota en begrotingen. In Nederland daalt het aantal winkels en naar verwachting stijgt de leegstand in grote delen van het land. Tegelijkertijd is er in Nederland al langere tijd een groeiend woningtekort.

Een proactieve, gebiedsgerichte en georganiseerde aanpak is vereist. Cruciaal is de samenwerking tussen gemeenten, vastgoedeigenaren, centrummanagement, (bedrijfs)makelaars en gebruikers om binnensteden levendig te houden. 

De overheid kan voor de noodzakelijke impuls zorgen op de vitalisering van de binnensteden, door een versoepelde regelgeving en een sneller proces voor de transformatie van winkels naar andere functies.

Het is goed dat de herstructurering en verduurzaming van winkelgebieden in binnensteden wordt opgepakt in de Miljoenennota. Nu is het van belang dat de overheid ruimte maakt voor een soepel en snel proces. Gemeenten moeten mensen vrijmaken om mee te denken over de invulling van de vrijkomende ruimte. Dat is noodzakelijk om in een vlug tempo te kunnen herontwikkelen en tegelijk geeft het wat lucht op de krappe woningmarkt.

Samenwerking noodzakelijk
Een succesvolle aanpak van herstructurering, modernisering en verduurzaming van binnensteden gaat niet zonder een gebiedsgerichte aanpak. De samenwerking tussen de gemeente, vastgoedeigenaren, centrummanagement en gebruikers is daarbij noodzakelijk. Ook is het essentieel dat elke gemeente een actief beleid blijft voeren op de centrum- en detailhandelsstructuurvisies. Die zijn van groot belang voor de leefbaarheid van binnensteden.

Verduurzaming
Een duidelijk en terecht speerpunt is de aandacht voor verduurzaming. Belangrijk onderdeel hiervan is de invoering van het C-label voor de kantorenmarkt per 1 januari 2023. Daarbij zal het MKB moeten worden ondersteund met subsidies om vaart te maken. Daarnaast zorgt een duidelijke en tijdige berichtgeving over de duurzaamheidsdoelen in 2050 ervoor dat vastgoedeigenaren er rekening mee houden in hun verduurzamingsstrategie.

Informatie en advies
Wil je meer weten over dit onderwerp of ben je opzoek naar winkelruimte in Twente? Onze adviseurs helpen je graag! Neem contact met ons op via 053-433 55 77 of 0546-74 00 00 of stuur een bericht naar info@boersenlem.nl.

Bron: NVM in Business

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.