Tekort grond en gebouwen remt… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Tekort grond en gebouwen remt bedrijfsleven

Gebrek aan bedrijfsruimte speelt de bedrijfsruimtemarkt parten en remt de economische ontwikkeling zowel lokaal als nationaal. Er is op het moment weinig keuze aan beschikbare én geschikte bedrijfsruimte voor Nederlandse bedrijven. Bouwkavels zijn nauwelijks beschikbaar, waardoor nieuwbouw schaars is. Bedrijven verhuizen minder snel door deze schaarste en dat zorgt ervoor dat minder nieuw aanbod op de markt komt. Doorstroming van bedrijven is hierdoor minimaal.

Het aanbod van bedrijfsruimtes op de vrije markt is een in jaar tijd met 35% afgenomen en bedraagt medio 2022 circa 7,2 miljoen m². Hoofdreden voor deze krimp, is dat er mede door weinig nieuwbouw steeds minder nieuw aanbod op de markt komt. Daarnaast is de vraag naar nieuwe huisvesting toegenomen doordat het bedrijfsleven jarenlang sterk is gegroeid. Bedrijven vinden geen geschikte bedrijfsruimte, dus laten zij ook geen bedrijfspanden achter die als aanbod kunnen worden aangemeld. Dat beperkt de doorstroming.

Als graadmeter van de mate van krapte op de markt, kijkt NVM naar de snelheid waarmee beschikbaar aanbod door de markt wordt opgenomen. De NVM kijkt daarbij naar het aangemelde aanbod dat gedurende een kwartaal is verhuurd aan een nieuwe gebruiker, of verkocht is aan een nieuwe eigenaar.

Sinds het tweede kwartaal van 2020 zien we het aantal nieuwe aanmeldingen afnemen, die dalende trend zet door tot Q3 2021. Vanaf het Q4 2021 is er weer een lichte toename van het nieuw aangemelde aanbod.

Tot aan de Corona-uitbraak in het tweede kwartaal van 2020, werd circa 25% van het aangemelde aanbod binnen een kwartaal verhuurd of verkocht. De markt was toen ruimer en er was veel keuze. Tijdens nam het tempo van de ingebruikname snel toe. In Q4 2021 was 47% van het nieuw aangemelde aanbod al na een kwartaal verkocht of verhuurd.

Verschillen tussen kleine en grote bedrijfsruimte
Uit de cijfers blijkt dat kleine bedrijfsruimten sneller worden verhuurd of verkocht. Bijna 60% van het nieuw aangemelde aanbod van 300 m² of kleiner is na een kwartaal door de markt opgenomen. Voor bedrijfsruimten tussen 300 en 1.000 m² ligt dit cijfer net boven 40%. Bedrijfsruimten met grotere oppervlakten worden juist minder snel opgenomen. Reden is dat het bij grotere oppervlakten vaak gaat om specifiekere ruimten en het afsluiten van een huur- of koopcontract kost meer tijd. 

Tekorten blijven voorlopig op agenda staan
De krapte op de bedrijfsruimtemarkt is duidelijk. Veel bedrijven zijn nog zoekende, maar kunnen geen geschikt pand in hun regio vinden of nieuwbouw is niet mogelijk. Dat remt de economie en frustreert het ondernemerschap.

Door meer bedrijfsgrond beschikbaar te maken, kan meer doorstroming op de bedrijfsruimtemarkt bereikt worden. Het lijkt simpel, maar bouwkavels in ons land zijn schaars o.a. door de woningnood, milieuvraagstukken die vaak botsen met bedrijfsmatige ontwikkelingen en de duur van procedures voor het beschikbaar maken van grond.

Bedrijven maken zich op het moment zorgen over de economie, de hoge inflatie en hun energieverbruik i.c.m. gestegen energiekosten. Dit remt de drang om te verhuizen. Maar veel bedrijven zijn in de laatste jaren dusdanig gegroeid en die groei kan alleen tot uiting komen in andere of grotere huisvesting. Een afkoeling van de vraag zal op korte termijn tot enige verlichting kunnen leiden. Op langere termijn zullen de tekorten aan gebouwen, grond en ontwikkelingskansen blijven als het bedrijfsleven geen verruiming wordt geboden.

Informatie & advies
Wil je meer informatie of advies over de bedrijfsruimtemarkt in Twente? Neem dan contact op met onze vastgoedadviseurs via 053-433 55 77 of bekijk hier ons beschikbare aanbod.

Overweeg je om bedrijfsruimte te verkopen of te verhuren, dan helpen wij jou graag. Voor relaties zijn wij op zoek naar bedrijfsruimte in Twente. Neem voor meer informatie contact op met:
T. kantoor Enschede: 053-433 55 77
T. kantoor Almelo: 0546-74 00 00
E: info@boersenlem.nl

Lees ook: Aanhoudende tekorten in de bedrijfsruimtemarkt

Bron: NVM Business. Zie hier het volledige rapport.

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.