Akkoord op uitbreiding van de… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Akkoord op uitbreiding XL Businesspark Almelo

Vandaag stond er een interessant artikel in Tubantia over de uitbreiding van XL Businesspark in Almelo. Er is akkoord op de plannen om meer ruimte voor industrie en bedrijven te creëren. Dat betekent dat er in Twente zeker 150 ha aan bedrijventerreinen bij komt, waarvan de helft voor XL Businesspark in Almelo is gereserveerd.

Uit onderzoek in opdracht van de provincie Overijssel blijkt dat ook in de toekomst veel vraag blijft naar grote bedrijfskavels in de regio. Er is behoefte aan ‘normale’ percelen met een omvang van maximaal 3 hectare. De Twentse gemeenten zijn akkoord met de voorstellen. En die uitkomst maakt de weg vrij voor een flinke uitbreiding van XL Businesspark. Het gaat goed met dit bedrijventerrein. Bedrijventerrein XL Businesspark heeft een recordjaar achter de rug, met uitgifte van 30 hectare in 2022, en ook in bestuurlijk opzicht gaat het van een leien dakje.

Positief ontvangen
De Twentse gemeenten en de provincie Overijssel gaan namelijk akkoord met de omvangrijke uitbreidingsplannen. Dat blijkt uit de nieuwe ‘Programmeringsafspraken Bedrijventerreinen Regio Twente’. De uitbreiding van XL Businesspark in Almelo is positief ontvangen, blijkt uit het overzicht van de nieuwe plannen voor de regio. Daarbij gaat het om XL Park 2 in Almelo met 75 hectare uitgeefbare bouwgrond. ‘Kwantitatief is er bestuurlijke instemming’, staat er in de nieuwe Programmeringsafspraken over de uitbreiding van XL Businesspark.

Minder logistiek
De uitbreiding van XL Businesspark staat gepland aan de andere kant van het Twentekanaal. Dat deel is bestemd voor ‘ruimtevreters’, ofwel bedrijven die 3 hectare of meer nodig hebben en waarvoor elders in de regio geen plek is. In de toekomst is er ruimte voor 20 tot 25 grootschalige ondernemingen volgens de planmakers.  Daarbij komt het accent te liggen op hightech en de maakindustrie.

Maximaal een kwart van de bouwgrond is bruikbaar voor bedrijven in de logistiek, vermelden de plannen. Anders dan op het bestaande XL Businesspark, waar de ene na de andere distributiereus neerstrijkt. In de Programmeringsafspraken wordt benadrukt dat de ‘kwalitatieve invulling’ van XL Park 2 nog bestuurlijk in regionaal verband moet worden afgestemd.

Nog niet in kannen en kruiken
Terug naar het XL Businesspark. Deze overeenstemming wil niet zeggen de uitbreiding in kannen en kruiken is. Er is nog een lange weg te gaan. Zo moet in het plangebied een flink aantal (boeren)bedrijven en woningen worden uitgekocht. Eigenaren kondigden hun verzet al aan.

Daarnaast zitten verontruste inwoners van de nabije buurtschap Ypelo (Wierden) niet op XL Park 2 te wachten. En dat geldt ook voor Bornerbroek. Bovendien kan de hardnekkige stikstofcrisis roet in het eten gooien en zijn de economische perspectieven onzeker.

Eén dezer dagen staan de Programmeringsafspraken voor Twente op de agenda van verschillende collegevergaderingen (B en W) in Twente. 

Informatie & advies
Wil je meer informatie over de bedrijfsruimtemarkt in Twente? Neem dan contact op met onze vastgoedadviseurs:

T. kantoor Enschede: 053-433 55 77
T. kantoor Almelo: 0546-74 00 00
E: info@boersenlem.nl

Lees ook: Tekort grond en gebouwen remt bedrijfsleven

Lees het complete artikel op: Tubantia (bron)