Veel vraag naar beleggingen in… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Veel vraag naar beleggingen in commercieel vastgoed

Uit nieuwe cijfers van NVM Business blijkt dat de markt voor commercieel vastgoed het eerste kwartaal van 2022 goed is gestart. Het beleggingsvolume steeg met 30% in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar.

Ten opzichte van dezelfde periode in 2021 werd 6% meer kantoorruimte in gebruik genomen. Ook de opname op de winkelmarkt liet een groei van 2% zien. Veel activiteit was er in de bedrijfsruimtemarkt onder kleine gebruikers, maar het opnamevolume viel met 12% terug omdat minder grote panden in gebruik werden genomen.

Einde lockdown geeft impuls
Voorzitter van NVM Business, Sander Heidinga, over het eerste kwartaal: ‘Het einde van de lockdown heeft het gebruik van commercieel vastgoed een boost gegeven. 

Er is meer beweging in de kantorenmarkt, mensen bezoeken winkelgebieden weer beter en er is een aanhoudend vraag naar bedrijfsruimte. Hoge energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en een stijgende inflatie staan daar tegenover. Desondanks blijkt commercieel vastgoed een solide belegging. Ook kleinere beleggers weten die steeds beter te vinden. De uitdaging blijft de juiste verbinding tussen vraag en aanbod te leggen in een markt die volop beweegt.’

Kantoorruimte
In het eerste kwartaal van 2022 groeide de opname in de kantorenmarkt met 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De opname kwam uit op 230.800 m2. De voorkeur ging vooral uit naar kleine kantoren. Minder activiteit was er bij de grotere kantoren. De recente onzekerheid over de economische ontwikkeling en de oorlog in Oekraïne maken vooral voor internationaal georiënteerde partijen terughoudend. Ook het gebrek aan kwalitatief goed en groot kantorenaanbod speelt parten.

Winkelruimtes
Winkelgebieden werden in Q1 van dit jaar duidelijk beter bezocht na het einde van de lockdown. De opname van winkelruimte in het eerste kwartaal 2022 nam in vergelijking met een jaar eerder met 2% toe. Door een grote vraag naar woningen zijn veel partijen in de markt actief op zoek naar koopkansen om winkelaanbod te transformeren tot woningen.

Bedrijfspanden
De opnamen van bedrijfsruimte was het eerste kwartaal van 2022 ruim 1,3 miljoen m2. Dat is 12% minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen werden bijzonder veel opnames geregistreerd. Een tekort aan geschikte koopobjecten wordt gesignaleerd. Opvallend was dat van alle geregistreerde transacties in Q1 2022 81% een omvang had van 1.000 m2 of kleiner. Tekorten en stijgende bouwkosten van nieuwbouw, laten de huur- en koopprijzen van de bedrijfsruimten aanzienlijk stijgen.

Beleggingen
In het eerste kwartaal lag het beleggingsvolume 30% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Er blijft veel vraag naar beleggingen in commercieel vastgoed door de (nog) lage rentes en het volop beschikbare kapitaal. Bedrijfsruimten waren met ruim 1,1 miljard euro aan beleggingen de dominante beleggingscategorie. Vooral beleggingen in logistiek vastgoed waren populair net als kleinere beleggingsobjecten die voor particuliere beleggers interessant zijn.

Informatie & advies
Meer informatie over commercieel vastgoed in Oost-Nederland? Onze vastgoedadviseurs helpen je graag! Neem voor een vrijblijvend advies contact met ons op via:

T. vestiging Enschede: 053-433 55 77
T. vestiging Almelo: 0546-74 00 00
E: info@boersenlem.nl

Bron: Vastgoedmarkt

Lees ook: "Van huisvestingskosten naar huisvestingsopbrengsten" of Komt er een zelfbewoningsplicht in Twente?