Twentse steden levendiger door… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Twentse steden levendiger door transformatie winkelpanden

Middelgrote steden in Twente zoals Almelo en Hengelo kampen de laatste jaren met langdurige winkelleegstand. Leegstaande winkels worden in zeer beperkte mate weer opnieuw verhuurd of verkocht t.b.v. de functie winkel, maar de krappe woningmarkt biedt uitkomst. Collega Robert-Jan Schuurman van Taxatie & Advies informeert in dit artikel over een mogelijke oplossing.

Middelgrote steden in Twente zoals Almelo en Hengelo kampen de laatste jaren met langdurige winkelleegstand. Leegstaande winkels worden in zeer beperkte mate weer opnieuw verhuurd of verkocht ten behoeve van de functie winkel. 

Uit een rapport van de NVM blijkt dat in Almelo 28% van het winkelaanbod in het eerste kwartaal van 2022 structureel leeg stond (> 3 jaar). In Hengelo is dit percentage 23% en in Enschede 15%.

Stijging winkeltransacties
Er werd gedacht dat door de corona maatregelen de winkelmarkt een grote klap zou krijgen, maar ik zie in Almelo juist een stijging in het aantal winkeltransacties. Uit het rapport cijfers blijkt dat deze winkeltransacties voornamelijk stijgen door het transformeren van leegstaande winkels naar woningen.

Verminderen winkel leegstand
Gemeente Almelo heeft als strategisch doel om in 2022 het aantal leegstaande winkels te verminderen. Dat maakt de stad bruisender en leefbaarder voor inwoners en bezoekers. De eerste succesvolle transformaties tot wonen zijn inmiddels afgerond. Daarnaast vinden op het moment volop winkeltransformaties plaats in de binnenstad van Almelo, waarbij verschillende winkelpanden worden omgebouwd tot kwalitatieve en luxe appartementen.

Verbetering binnenstad 
Ook in Hengelo staat het verbeteren van de binnenstad hoog op de agenda van de gemeente. Die wil de binnenstad sfeervoller, levendiger, bereikbaarder en compacter maken. Dit moet versterkt worden met nieuwe woningen door transformaties van leegstaande winkelpanden.

Een goed voorbeeld is de transformatie van de voormalige Fopshop aan de rand van het centrum aan de Wolter ten Catestraat. Daar realiseren ze as we speak meerdere luxe appartementen. Ook het voormalige V&D pand wordt herontwikkeld tot 60 - 80 appartementen, een vermindering van 6.500 m2 b.v.o. aan leegstaande retailmeters in het centrum van Hengelo.

Rol taxateur bij transformatie
Na het afronden van een verbouwing, volgt het werk van de taxateur. Robert-Jan Schuurman zegt daarover: "Als vastgoedconsultant taxaties ben ik vaak betrokken bij vraagstukken om een getransformeerd bedrijfsobject na verbouwing te taxeren. Door gebruik van onder andere tekeningen en 3D impressies waarderen we bij Boers & Lem een gebouw".

"Prachtig om te zien hoe de plannen op papier werkelijkheid worden. Ik weet hoe de oorspronkelijk staat van het pand was en dan is het mooi te zien hoe het pand uiteindelijk transformeert tot een modern wooncomplex. En dat komt de uitstraling en de levendigheid van leegstaande winkelstraten zeker ten goede!

Advies marktconforme maatwerk taxatie
Overweeg je om een transformatie van winkelruimte tot wonen uit te voeren? Robert-Jan of één van onze andere deskundige collega's helpen je graag met een marktconforme maatwerk taxatie.

Neem voor meer informatie of vrijblijvend advies contact met op met onze afdeling Taxatie & Advies:

T. 088-263 77 30 
E. taxatie@boersenlem.nl

Lees ook: Hengelo werkt aan de transformatie van de binnenstad

Afbeelding: Avant-Garde Architecture

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.