Leegstand winkelruimtes in 2020… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Leegstand winkelruimtes in 2020 niet veel gestegen

Je zou denken dat in 2020 door opgelegde winkelsluitingen de leegstand in de retail sterk zou toenemen, maar niets is minder waar. De winkelleegstand is minimaal gestegen. Terwijl in het jaar ervoor de grootste stijging sinds jaren is gemeten.

Steunmaatregelen overheid
Het lijkt erop dat de coronamaatregelen van de overheid voor ondernemers werken. Wél waarschuwt onderzoeksbureau Locatus voor de stilte voor de storm. Veel bedrijven blijven nu door de maatregelen overeind, maar schuiven tegelijkertijd ook de rekeningen voor zich uit.

Daling leegstand
In de eerste maanden van 2020 merkte het onderzoeksbureau op dat er nog een toename was van de leegstand van winkelpanden.

Echter, sinds het begin van de coronacrisis is de stijging minimaal. In winkelmeters is de leegstand zelfs gedaald; van 8,1% begin dit jaar naar 7,6% van de winkelmeters nu.

De cijfers tonen volgens Locatus aan dat het steunpakket van de overheid werkt. Onder meer loonondersteuning en uitstel van belastingverplichtingen dragen daaraan bij. In dat laatste schuilt nog een gevaar. Er komt een moment dat de ondernemer alsnog aan deze verplichtingen moet voldoen.

Vakantie in eigen land
Veel Nederlanders vierden in 2020 vakantie in eigen land, waardoor ondernemers een goed derde kwartaal hadden. De Nederlandse ondernemers profiteerden van de euro’s die in andere jaren vaak in het buitenland werden uitgegeven. De totale omzet van de detailhandel groeide dat kwartaal met 9,2%. Met uitzondering van de regio’s waar gewoonlijk veel buitenlandse toeristen komen. 

Transformaties winkelruimtes
Daarbij hebben veel gemeentes plannen liggen om hun binnenstad bruisender te maken om winkelleegstand terug te dringen. Gemeentes transformeren winkelpanden naar woningen of ze krijgen een andere functie.

Het onderzoeksbureau voorspelde in een eerder gepresenteerd rapport dat de leegstand zal stijgen tot circa 10% van het totaal aantal panden in 2022. Om lege winkelstraten in de nabije toekomst te voorkomen zal de steun moeten worden uitgebreid, aldus Locatus.

Informatie & advies
Wil je graag meer informatie? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via 053-433 55 77 of info@boersenlem.nl.

Bron: Vastgoedmarkt

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.