Aanbod kantoren blijft stabiel | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Aanbod kantoren blijft stabiel

In 2020 zijn opnieuw minder vierkante meters kantoorruimte aan de voorraad onttrokken dan in de jaren ervoor. Daarnaast kreeg in het afgelopen jaar circa 420.000 m² kantoorruimte een andere bestemming. In 2019 waren dat nog 505.000 m².

De herbestemming van leegstaande kantoren naar woningen kwam minder van de grond. Ondanks deze daling werden er wel wat meer vierkante meters kantoorruimte gesloopt, blijkt uit een rapport van NVM Business.

Aanbod stabiel
Ondanks de daling van het aantal onttrekkingen en de mogelijke effecten van corona op de vraag naar kantoren, veranderde het totale aanbod van leegstaande en nog te verhuren kantoren vorig jaar vrijwel niet. Dit bleef stabiel met 5,45 miljoen m².

Naast dat er meer kantoren werden onttrokken, werd ook met de aanbouw van meer kantoren gestart waardoor de voorraad kantoren verjongde maar dus ook groeide. Dat was voornamelijk in onze hoofdstad. 

Verduurzaming
Ondanks dat nieuwbouw zorgt voor verjonging van de voorraad kantoren, blijft in de komende jaren verduurzaming een belangrijk punt. Alle kantoren moeten vanaf begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Uit het onderzoek van NVM Business blijkt dat een derde van de kantoren die een energielabel heeft, nog niet aan deze verplichting voldoet. 

Beleggingen
De onzekerheid door de effecten van corona op toekomstig kantoorgebruik, zorgde voor een zekere aarzeling bij beleggers. Waar in 2019 ongeveer 4,7 miljard euro in Nederlandse kantoorgebouwen werd belegd, bedroegen de investeringen in 2020 circa 3,8 miljard euro. Toch bleven de kantorenwijken buiten de stad populair. Deze locaties namen bijna twee derde van de investeringen voor hun rekening. Dat ging wel ten koste van stadscentra. Die verloren terrein qua marktaandeel.

Informatie
Wil je meer informatie over de kantorenmarkt in Oost-Nederland? Neem dan contact op met onze adviseurs: T: 053-433 55 77 | E: info@boersenlem.nl

Lees ook:


Bron.

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.