Wat zijn de gevolgen als een… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Wat zijn de gevolgen als een kantoor geen Label C heeft?

Nog maar zeven maanden en dan moeten kantoorgebouwen in Nederland voldoen aan de eis van minimaal energielabel C. Lukt het om voor 1 januari 2023 aan die eis te voldoen? En wat zijn de gevolgen voor kantoorpanden die dat dan niet hebben?

Kantoren die nog niet voldoen aan de toekomstige eis van minimaal label C zijn er in twee soorten. Gebouwen die na een keuring label D of slechter krijgen. Voor die gebouwen is er werk aan de winkel. En dan zijn er de kantoorgebouwen die nog geen energiekeuring hebben gehad. 

Wat gebeurt er na 1 januari 2023 met de kantoren die niet aan de eis van Label C voldoen? Wie gaat handhaven, mag een huurder zijn kantoor niet meer in of kan er geen nieuwe huurovereenkomst meer worden getekend?

Wat zijn de gevolgen?
Heeft een kantoor op 1 januari 2023 niet minimaal Label C, dan moet het gebruik worden gestaakt volgens het Bouwbesluit 2012. Er bestaan op deze “Label C”-verplichting wat uitzonderingen. 

  • Deze verplichting geldt niet voor kantoren kleiner dan 100 m2;
  • Kantoren die onderdeel zijn van een bedrijfshal of logistieke hal waarvan het kantoorgedeelte kleiner is dan 50%;
  • En voor Rijksmonumenten en kerken.

Valt een kantoor zonder minimaal Label C niet onder één van de uitzonderingen en is het na 1 januari 2023 toch in gebruik? Dan kan het bevoegde overheidsorgaan (waarschijnlijk de gemeente) handhavend optreden, zowel tegen de eigenaar als de gebruiker. 

De eigenaar en/of de gebruiker moet dan binnen een door de gemeente gestelde termijn alsnog maatregelen treffen om minimaal een Label C te verkrijgen. Lukt dat niet, dan kan de gemeente een dwangsom opleggen of zelfs het gebruik beëindigen.

Verduurzamen levert ook op
Zoals vastgoedadviseur Barry Seelen al eerder in één van zijn columns vertelde, is de stap naar Label C vaak minder kostbaar dan vooraf gedacht. Met een combinatie van LED verlichting en veegpulsschakeling kan die stap vaak al gemaakt worden. 

Daarbij levert levert verduurzamen ook wat op:

  • Terugdringen van economische veroudering van een kantoorpand;
  • Substantiële vermindering van de exploitatiekosten;
  • Meer comfort voor de gebruiker;
  • Een couranter gebouw;
  • Minder kans op leegstand en vertrekkende huurders;
  • Waardestijging van een kantoorpand.

Bovendien zijn er diverse subsidiemogelijkheden zijn waarvan je misschien het bestaan nog niet afwist. Maar: hoe dichter 2023 nadert, hoe groter de kans dat die subsidiepot leeg is.

Boers & Lem kantoor
Voor de verbouwing in 2018/2019 had het kantoorpand van Boers & Lem aan de Hengelosestraat in Enschede Label D. Onvoldoende voor de eis die per 1 januari 2023 nodig is. Na het doorvoeren van een aantal maatregelen zoals LED verlichting, nieuwe installaties en de verduurzaming van de entree heeft ons kantoorpand Label A.

Informatie & advies
Wij denken graag met jou mee óf en met welke stappen jouw kantoorgebouw verduurzaamd kan worden. Neem voor meer informatie of vrijblijvend advies contact op met ons. Tel. 053-433 55 77 | E-mail. info@boersenlem.nl

Lees ook: de column van Barry Seelen: 'Tijd om vooruit kijken' of Verduurzamen van een kantoorpand loont.

Bron: Vastgoedmarkt
Foto: Ventu

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.