Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Hoe erg is het dat een kantoor geen energielabel heeft?

Veel kantoren in Nederland hebben geen energielabel. Op 1 januari 2023 wordt dat label verplicht voor kantoren en dat is al over twintig maanden. Lukt het die kantoorgebouwen voor die tijd te voldoen aan de eis van minimaal label C in 2023?

Energielabel kantoren
Kantoren die nog niet voldoen aan de toekomstige eis van minimaal label C zijn er in twee soorten. De gebouwen die al een keuring van de energieprestatie doorliepen en daarbij label D of slechter kregen. Van die gebouwen moet de energieprestatie omhoog om aan de minimale eis te voldoen. En dan zijn er de kantoorgebouwen die nog geen energiekeuring hebben gehad. Moet daar nog veel gebeuren of hoeven die alleen nog een label aan te vragen en klaar?

Kantoorobjecten zonder label
In de categorie ‘kantoren zonder label’ kwamen, uit onderzoek van het Kadaster, 58.950 objecten die nog geen energielabel hebben. Uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en ECN blijkt, dat de energieprestatie sterk samenhangt met de leeftijd van een gebouw.

Energieprestatie per bouwjaar
Het EIB en ECN gaven aan welke energielabels bij welke bouwjaren horen als een gebouw nog niet is verduurzaamd. Niet verduurzaamde kantoren van voor 1974 krijgen Label G. Voor de periode van 1974-1981 is dat F, voor 1982-1992 E en voor 1993-1999 label D.

Helft ongelabelde kantoren goed
Als we teruggaan naar die 58.950 kantoorpanden zonder energielabel en de gegevens van het Kadaster toepassen volgens de methode van het EIB en ECN, dan ziet het er naar uit dat van 28.551 van deze objecten alleen maar een label hoeft worden aangevraagd. Die hebben al label C of hoger.

Bij iets meer dan helft van de ongelabelde panden zijn nog verduurzamende maatregelen nodig om aan de toekomstige labelplicht te voldoen. Van 30.399 objecten schat het Kadaster dat ze in de huidige staat energielabel D of slechter zouden halen.

De stap naar minimaal label C is meestal niet zo heel groot. Om die kantoren de stap naar C te laten maken, kan bijvoorbeeld de combinatie van ledverlichting en veegpulsschakeling helpen.

Verduurzaming kantoor Boers & Lem Enschede
Ook ons eigen kantoorgebouw in Enschede had voor de verbouwing label D. Dit was niet voldoende voor de eis die per 1 januari 2023 nodig is. Tijdens de verbouwing zijn een aantal maatregelen doorgevoerd zoals ledverlichting, nieuwe installaties en de verbouwing van de entree om het gebouw te verduurzamen. Nu heeft ons kantoorgebouw label A.

Vaak denken eigenaren dat de verbetering van het label lastig is en hoge kosten met zich meebrengt. Maar in werkelijkheid kan het wel eens meevallen en is een kantoorgebouw sneller klaar voor 2023 dan gedacht.

Informatie & advies
Benieuwd welk energielabel jouw gebouw heeft of met welke stappen het gebouw verduurzaamd kan worden? Neem dan voor meer informatie of vrijblijvend advies contact op met ons. Wij denken graag met je mee!
Tel. 053-433 55 77 | E-mail. info@boersenlem.nl

Lees ook: Verduurzamen van een kantoorpand loont

Bron: Vastgoedmarkt | Foto: Ventu

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.