Boers & Lem bedrijfsmakelaar Bart… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Winkelleegstand daalt tegen verwachting in

Tegen alle verwachtingen in, neemt de winkelleegstand in de Twentse binnensteden af. Het winkelende publiek loopt in steden als Enschede, Hengelo en Almelo weer langs volle etalages. „Vooral dankzij een sturend beleid van gemeenten.”

Door inflatie, energiecrisis en personeelstekorten had onderzoeksbureau Locatus anders verwacht. Toch registreerde Locatus een behoorlijke afname van landelijk leegstaande winkelpanden. Dat aantal daalde vorig jaar met ruim 1.700. Van bijna 14.500 naar ruim 12.700 winkels. Volgens Locatus staat daarmee nu 6% van de winkels in Nederland leeg, dat is het laagste niveau in 10 jaar en vergelijkbaar met de leegstand in 2011.

Volgens regionale bedrijfsmakelaars sluiten de Twentse binnensteden aan bij de landelijke trend. Een bedrijfsmakelaar uit Enschede zegt dat de markt in Twente zich met name in de tweede helft van 2022 herstelde. "Ondernemers hielden tot aan de zomer hun hand op de knip, mogelijk uit angst voor een nieuwe lockdown." Met een positief gevoel kijkt hij naar de toekomst. „Op diverse plekken in Twente, ben ik bezig met winkelruimtes. Van de binnensteden tot wijkwinkelcentra."

Terugloop online verkopen
Bart Wientjes
deelt dit positieve gevoel. Hij ziet een terugloop in de online-verkoop, de grote concurrent van de winkelstraat. „In die sector stijgen de verkoopcijfers niet door. Reden is o.a. dat artikelen niet meer gratis retour mogen. Ook hebben mensen weer de behoefte om ‘fysiek’ te winkelen.”

Bart prijst de winkeliers die ondanks de moeilijke jaren vindingrijk bleken. „Daarnaast waren verhuurders de afgelopen periode bereid mee te denken met de winkeliers en iets te doen met de huurprijs. Zo zorgden zij ervoor dat retailers makkelijker konden starten of in hun winkelpand konden blijven.”

Bovenal ziet Bart het sturende beleid van de Twentse gemeenten. 

„Bijvoorbeeld in Enschede en Hengelo. Komt daar een winkelruimte buiten het centrum leeg, dan krijgt het pand vaak een andere functie. Zo versterkt het kernwinkelgebied en voorkomt de gemeente leegstand en achteruitgang van een andere wijk.”

Transformatie tot woning
Het landelijke onderzoek bevestigde dat de daling van leegstand voor een groot deel komt omdat winkels zijn getransformeerd tot bijvoorbeeld woningen of maatschappelijke instellingen.

De Twentse grote steden doen het goed. Hengelo ontwikkelt zich goed. In vergelijking met andere jaren zijn daar in 2022 vrij veel transacties gedaan. In Enschede gaat het al een tijdje goed. Almelo is een goed voorbeeld voor het landelijke onderzoek. Door de ontwikkelingen daar zie je dat het centrumgebied krimpt, maar vrijwel gevuld is met winkels. Ook de leegstand aan de uiteinden van de Grotestraat verdwijnt langzaam, mede door het plan van de gemeente.

Informatie & advies
Meer informatie of advies over winkelruimte in Twente? Wij helpen je graag! Bekijk het beschikbare aanbod of neem contact op met onze vastgoedadviseurs:

T. kantoor Enschede: 053-433 55 77
T. kantoor Almelo: 0546-74 00 00
E: info@boersenlem.nl

Lees ook: Twentse steden levendiger door transformatie winkelpanden.

Bron: Tubantia