Verhuurder heeft informatieplicht… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Verhuurder heeft informatieplicht naar de bank

Voor veel winkeliers en horecabedrijven is de huurbetaling door corona nu lastig. Verhuurders en eindgebruikers proberen met vallen en opstaan er met elkaar uit te komen. De pandeigenaar moet daarbij ook goed het eigen belang richting de bank in de gaten houden.

De jurisprudentie ontrolt zich langzaam over conflicten tussen pandeigenaars en huurders in coronatijd. Wanneer beide partijen er niet met elkaar uitkwamen, zochten zij de gang naar de rechter. 

Op basis van de eerste uitspraken staat de rechter er min of meer zo in, dat er sprake is van een gebrek aan het gehuurde wanneer er zich een onvoorziene omstandigheid voordoet zoals een gedwongen sluiting door corona.

Verdeling huurlast
De eerste uitspraken duiden er daarbij ook op dat de financiële gevolgen van een gedwongen sluiting moeten worden verdeeld tussen de huurder en de verhuurder. Daarbij lijkt 50/50 de richtlijn voor de verdeling van de huurlast. Aanspraak op huurkorting kan aanzienlijk worden beperkt, als de ondernemer steun van de overheid ontvangt of geen inzicht kan geven hoeveel overheidssteun hij ontvangt.

Informatieverplichting
Vastgoedeigenaren moeten ervoor zorgen om de bank goed inzicht te geven in de gevolgen van huurkorting of -derving. Meestal is er een informatieverplichting naar de bank voor wijzigingen in de huurovereenkomst, zoals bij een beëindiging van een huurovereenkomst.

Onderhandse verkoop
Als de waarde van het onroerend goed nog zodanig is dat de vordering van de bank uit de verkoop kan worden voldaan, ontstaat er niet direct de situatie dat de bank van de klant af wil of kan. Maar denk er aan, dat de waarde van het onroerend goed bij onderhandse verkoop aanzienlijk anders is dan bij een executieverkoop. In het algemeen geldt dat, wanneer de waarde van de voor de bank gevestigde zekerheden nog dekkend is voor de openstaande lening, de bank niet zo maar van je af zal willen, maar ook vooral niet zo maar van je af zal kunnen.

Wijzigingen melden
In de regel zijn verhuurders verplicht om belangrijke wijzigingen in de huurovereenkomst met eindgebruikers te melden aan de kredietverstrekker. Welke verplichtingen een verhuurder heeft is afhankelijk van wat de bank en de verhuurder hebben afgesproken. In veel gevallen wordt er een pandrecht op huurpenningen gevestigd en verplicht de verhuurder zich om de bank te informeren als de huur wordt aangepast of beëindigd.

Ook heeft een huurverlaging en/of beëindigen van de huur in geval van commerciële verhuur vaak gevolgen op de waarde van het pand. Die zal dalen als er geen huurder meer in zit. Een taxatie moet dan vaststellen hoeveel die daling is. Deze informatie is cruciaal naar de bank toe vanwege de dekking van de zekerheden. Maar ook bij een mogelijke wens van de bank om aanpassingen te doen aan de lening,  of de wens van de klant om aanpassingen aan te brengen, omdat het water aan de lippen staat door huurders die niet (volledig) betalen.

Informatie & advies

Wil je graag meer informatie over huurrecht of huurkorting? Neem dan contact op met één van onze vastgoedadviseurs via 053-433 55 77 of info@boersenlem.nl.

Lees ook huurkorting in coronatijd

Bron: Vastgoedmarkt

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.