Vastgoedreportage: Bouwen in Twente | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Vastgoedreportage: Bouwen in Twente

Bart Wientjes en Barry Seelen vertellen vanuit hun vakgebied over het huidige vastgoedlandschap in de vastgoedreportage van TOM Magazine. Hoe hangt de vlag erbij in Twente? Is het droevig gesteld of groeien de bomen tot in de hemel. Welke bedreigingen zijn er, welke kansen. En blijven we thuiswerken of gaan we weer meer naar kantoor. De conclusie? Meer samenwerking is nodig tussen gemeenten, makelaardij en marktpartijen.

Als makelaar in bedrijfsonroerend goed is Boers & Lem een gevestigde naam: met een jong team van ‘draufgängers’ met verstand van zaken en vestigingen in Enschede en Almelo neemt het een toppositie in de regionale bedrijfsmakelaardij in. In Almelo en omstreken verdedigt DGA en vastgoedadviseur Barry Seelen de geel met zwarte kleuren van Boers & Lem. Almelo, waar na een trage start het XL Businesspark nu snakt naar meer vierkante meters. “Het is verbazingwekkend wat daar nu uit de grond wordt gestampt.

Het is zo goed als uitgegeven en dat verbaast mij niet: de infrastructuur, goed bereikbaar en met een containerterminal. Nieuwkomers willen zich er graag vestigen”, vertelt Barry. Hij voegt daaraan toe: “Het aanbod van kleinere kavels droogt op, daar hebben wij ook voor gewaarschuwd. Daarom nemen wij het initiatief om met gemeentes en marktpartijen te onderzoeken waar nog ruimte gecreëerd kan worden. Bijvoorbeeld door uitbreiding maar ook door inbreiding en de sloop van niet courant vastgoed.”

Regeren is vooruitzien en dat geldt ook voor Enschede, stelt mede-DGA Bart Wientjes. “We hebben zeven jaar geleden al gewaarschuwd dat er een ernstig tekort aan kavels zou ontstaan. De Usseler Es is geschrapt als bedrijventerrein en nu is er een probleem. Ik maak mij zorgen, want iedere stad wil en moet groeien en de huisvestingsmogelijkheden bepalen de groei van de economie.” Hij noemt Technology Base bij de vroegere vliegbasis Twente een optie omdat het kan voorzien aan de behoefte van kleinere bedrijven voor de komende jaren.

Kantorenmarkt
Op de kantorenmarkt, ook een specialisme van Boers & Lem, blijven de opnamecijfers achter. Bart Wientjes begrijpt het: “Er is onzekerheid over hoeveel vierkante meters je nodig hebt. Wat gaan de mensen doen: twee dagen op kantoor, vier dagen op kantoor? We zien en horen wel dat mensen weer op kantoor komen, maar het hangt er helemaal van af of je in een team werkt of veel meer zelfstandig. Investeerders lijken er wel vertrouwen in te hebben: kijk naar Kees Koolen die het voormalige stadskantoor van Hengelo heeft gekocht. Dan heb je toch wel de overtuiging dat mensen weer naar kantoor gaan komen, lijkt mij.” 

Overigens: investeren in kantoorgebouwen is geen slechte belegging, weten de beide directeuren van Boers & Lem uit ervaring. Het wat saaie pand aan de Hengelosestraat kreeg een stevige make-over en een dynamische naam - Cube - en biedt naast de bedrijfsmakelaar zelf ook ruimte aan Lipocoat en creative agency Vanderveer. “Je moet het meest gave pand hebben”, vat Bart kernachtig het belang van de metamorfose samen. Het kan dus: een onopvallend kantoor renoveren tot een dynamisch businesscenter. 

Goede samenwerking
Een goede samenwerking tussen marktpartijen, overheid en makelaar blijft belangrijk, is de slotsom. “En kijken wat er nog kan”, zegt Barry. “Er staan heel wat goede gebouwen die nog honderd jaar mee kunnen als je er in investeert, zoals wij hebben gedaan. Dat is altijd nog beter en duurzamer dan de sloopkogel.” Bart voegt daar nog een advies aan toe voor de gemeenten. “Zorg dat er grond op voorraad is. Willen we groeien als regio dan moeten bedrijven zich hier ook kunnen vestigen.”

Lees de hele reportage in TOM Magazine. 

Boers & Lem
Meer weten over bedrijfsonroerendgoed in Twente? Neem dan contact op met onze adviseurs voor meer informatie of vrijblijvend advies via 053-433 55 77 | 0546-74 00 00 of info@boersenlem.nl

Bron: TOM

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.