Thuiswerktrend zal onaantrekkelijke… | Boers & Lem | Bedrijfsmakelaars

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Nieuws

Thuiswerktrend zal onaantrekkelijke kantoren in Twente treffen

Door corona is de thuiswerktrend een zekerheid geworden en zal op termijn ook voor de Twentse kantorenmarkt gevolgen hebben. Twentse vastgoedprofessionals verwachten dat het niet in die mate gaat gebeuren zoals in ‘kantoorsteden’ als Amsterdam en Utrecht.

Meer thuiswerken
In een enquête van TNO geeft één op de vier medewerkers aan ook na de pandemie grotendeels vanuit huis te willen blijven werken. Veel bedrijven komen daarom nu met thuiswerkregels. 

Uit diezelfde TNO-enquête blijkt dat medewerkers jonger dan 30 jaar vaker dan voorheen bang zijn over de carrière gevolgen van hun ‘onzichtbaarheid’.

Jongeren willen naar kantoor
Juist jongeren willen graag weer terug naar kantoor. Op kantoor werken is straks vooral bedoeld om collega’s te zien, samen te overleggen en te socializen. De behoefte gaat veranderen.

Dat heeft ook gevolgen voor de kantooromgeving. Die moet inspirerend en uitdagend zijn. Dat geldt ook voor de omgeving waarin het kantoor staat. Kantoren op saaie bedrijfsterreinen waren al niet zo populair, maar na corona raken ze waarschijnlijk nog meer uit de gratie.

Het Kennispark in Enschede bijvoorbeeld. Daar wil de gemeente de komende 10 jaar 100 miljoen euro investeren. Het moet een modern kantorengebied worden met goede voorzieningen en een internationale uitstraling. 

Maximaal twee dagen thuiswerken
Bijna één op de vier medewerkers wil voor een groot deel of zelfs volledig thuis blijven werken. De helft wil graag thuis én op locatie werken. Ook in Nederland lijkt maximaal twee dagen thuiswerken bij een vijfdaagse werkweek de norm te worden.

Op termijn heeft dat gevolgen voor de verhuur van kantoorruimte beseffen beleggers in kantoren. Er is nog geen paniek bij beleggers, maar het stemt wel tot nadenken. De gevolgen zullen langzamerhand zichtbaar worden. Huurcontracten voor kantoren zijn meestal langjarig, dus het zal niet zo zijn dat volgend jaar in één klap de helft van de kantoren leegstaat in Twente.

De verwachting is dat de gevolgen het grootst zullen zijn in kantoorsteden als Amsterdam en Utrecht. Bijvoorbeeld aan de Zuidas in Amsterdam. Daar zitten de grote advocaten- en accountantskantoren die duizenden vierkante meters afnemen. Twente is niet echt een kantorenregio, maar ook in deze regio zal op termijn behoefte zijn aan minder vierkante meters.

Voor lolletje en brainstorm
„Bij de grote jongens, bedrijven met honderden medewerkers, wordt het afstoten van kantoorruimte als gevolg van thuiswerken een issue. In Twente, vooral een midden- en kleinbedrijf regio, gaat dat veel minder spelen”, verwacht ook onze vastgoedadviseur Bart Wientjes. Bart denkt dat het kantoor minder een plek wordt waar je van 9 tot 17 uur achter je beeldscherm zit. Het zal meer een ruimte worden waar je collega’s fysiek tegenkomt, ‘voor een lolletje en een brainstorm’. „De rol van het kantoor gaat veranderen. Saaie kantoren en een weinig uitdagende omgeving voldoen niet meer. Sommige locaties die het nu al zwaar hebben krijgen het daardoor nog zwaarder.”

Herontwikkeling
Bart zegt: „Herontwikkeling van kantoren kan de oplossing zijn. Een kantoor verplaatsen kan niet, maar je kunt het wel zo verbouwen dat het voor medewerkers een stuk aantrekkelijker wordt om er te werken. Of, in het uiterste geval, andere functies toevoegen of een andere bestemming geven.”

Informatie & advies
Wil je graag vrijblijvend advies of meer informatie over de kantorenmarkt in Twente? Neem dan contact op met Bart Wientjes via 06-53 73 03 43 of info@boersenlem.nl.

Bron: Tubantia

Lees ook: Kantorenmarkt verandert door de coronacrisis

Kom in contact

Maak het jezelf gemakkelijk

Jij wilt vooruit? De eerste stap is zo gezet. Want je bent slechts één telefoontje of e-mailbericht verwijderd van jouw persoonlijke adviseur op het gebied van makelaardij, taxaties en beleggingen. Dus kom sparren, win advies in en verken samen met ons je mogelijkheden.